Бившият австрийски дясноцентристки канцлер Себастиан Курц вероятно ще се върне на власт едва четири месеца след като скандал с видео доведе до разпад на коалицията му с крайнодесните, пише "Гардиън".

Австрийската народна партия на Курц се очаква да спечели най-много гласове на предсрочните избори днес, но може да се наложи да обмисли сключването на нетрадиционни съюзи, след като аферата около "видеото от Ибиса" размести политическия пейзаж в страната.

От юни Австрия се ръководи от временно правителство начело с председателя на Конституционния съд Бригите Бирлайн, а 33-годишният Курц стана първият канцлер в съвременната австрийска история, който бе свален с вот на недоверие.

Изборите бяха свикани след разпада на управляващата коалиция заради скандала с видеозапис от Ибиса, замесващ тогавашния лидер на крайнодесните Хайнц-Кристиан Щрахе. Клипът показваше разговор, в който Щрахе предлага щедри обществени поръчки на мнима племенница на руски бизнесмен.

Щрахе подаде оставка от председателския пост, а Партията на свободата отива днес на избори водена от бившия вътрешен министър от твърдото й крило Херберт Кикъл и от Норберт Хофер, който на косъм изгуби президентските избори през 2016 г.

На фона на опетнения имидж на Партията на свободата и предизборната кампания, в която доминираха въпроси около климатичните промени, вместо около имиграцията, националистите вероятно ще се представят по-зле в сравнение с 2017 г. И все пак повторение на съюза им с партията на Курц не е изключено.

Според много коментатори съюзът с десните националисти остава предпочитаният вариант от Курц. "Партията на свободата е много по-опасна в опозиция и Курц знае, че може да работи с тях без това да навреди много на рейтинга му", казва Райнхард Хайниш, политически анализатор в Университета в Залцбург.

"Голяма коалиция" с лявоцентристките социалдемократи, в момента на второ място в социологическите проучвания, би довела до по-стабилно управление и бе обичайна през голяма част от следвоенния период. Много австрийци обаче асоциират центристкия съюз с вътрешно-политически битки.

Курц може да бъде примамен от тристранна коалиция със Зелените и либералната партия "Неос", чийто лидер е бивш член на Австрийската народна партия. Подобен необичаен съюз управлява в регионалния парламент в Залцбург от юни миналата година и се ползва с относително високо одобрение. Според скорошно проучване на Рublic Opinion Strategies 29% от австрийците харесват идеята партията на Курц да се съюзи със Зелените и с "Неос".

Според скорошни проучвания Курц получава 34% от гласовете, следван от социалдемократите с 22%. Подкрепата за крайнодесните в момента е около 20%, за Зелените - приблизително 13 на сто, а за "Неос" - около 8%.

Дневник