С тържествена церемония по награждаване на победителите завърши седмото издание на Международния фестивал за популярна песен ”Есенни шуменски вечери”.

В концертната зала на читалището днес журито с председател Хайгашод Агасян и членове - шуменският композитор Николай Тодоров, диригентът Николай Андрианов и представителката на Министерство на културата Силва Хачерян, раздадоха наградите на победителите.

Те се състезаваха в три категории по възрастови групи - "Съвременна забавна музика", “Популярни градски песни" и "Конкурс за авторска песен". Наградният фонд за първо място в категория авторска песен бе 200 лв., в останалите две по 150 лв. Наградата за завоювалите вторите места бе 100 лв. и третите по 80 лв.

Първа награда в категорията за авторска песен журито присъди на  Иван Петровски от Скопие, Северна Македония за песента ”Птицо отлетай” в изпълнение на Стефан Манасиевич.

В категория „Съвременна забавна музика” от 14 до 17 годишна възраст първата награда си поделиха Арзу Юсеин от Вокално студио ”Звездици” към НЧ ”Пробуда-1928” - Каспичан и Кристиана Атанасова от Шумен.

В Категория „Съвременна забавна музика” над 18 годишна възраст първата награда взе Стефан Манасиевич от Скопие, а в категория „Популярна градска песен” І награда бе за ВФ ”Малка серенада” при НЧ ”Д. Войников-1856”.

Журито отличи и с Диплом за поощрение участници в отделните категории, а с Грамота на Министерството на културата за творчески постижения бе отличена Вокална група ”Звездици” към НЧ ”Пробуда-1928” град Каспичан с худ. ръководител Луиза Карагенова.

" Най-голямото богатство на подобни фестивали е представянето на нови авторски български песни. Надявам се участниците, пеещи на български да стават все повече", пожела председателят на журито Хайгашод Агасян.

Тази година във фестивала, който се проведе от 27 до 29 септември,  участваха  изпълнители от различни градове в България, както и гостуващи участници от Русия и Северна Македония. Международният конкурс  ”Есенни шуменски вечери” се провежда ежегодно. Организатори на проявата са община Шумен и НЧ "Добри Войников".

ШУМ.БГ