Председателят на правната комисия в Народното събрание Анна Александрова смята, че трябва да има нов голям обществен дебат по въпроса за предсрочното освобождаване на затворници. Пред държавното радио тя напомни, че през 2016 г. е имало такъв дебат заради многото осъдителни решения спрямо България от Европейския съд по правата на човека.

Напомни, че във вторник предстоят разговори с представители на ВМРО и "Атака" по казуса "Полфрийман", след като преди няколко дни ВМРО внесе във Висшия съдебен съвет искане за дисциплинарно производство срещу съдия Калин Калпакчиев - председател на тричленния състав, който постанови Полфрийман да бъде предсрочно освободен, а привърженици на партия "Атака" се събраха на протест пред Съдебната палата с плакати с призиви "Оставка на съдия Калпакчиев" и "Върнете убиеца Джок в затвора".

В момента съдът е освободил предсрочно условно от затвора Джок Полфрийман, има издаден паспорт, но той е задържан в дома на дирекция "Миграция" в Бусманци заради две забрани да напуска страната. Повече за това четете тук.

"Политиците не следва да се месим в решенията на съда. Съдът е независим орган", отбеляза Александрова в предаването "Неделя 150".

"Смятам, че може би отново предстои да го предложим на дебат. Основното е да успеем да включим още няколко елемента, например дали не би могло да се обжалва на още една инстанция решението на апелативен съд, да има още един контрол отгоре, дали не следва, преди да се вземе решение за предсрочно освобождаване, да е изпълнена и хипотеза за изплащане на гражданския иск", посочи тя.

Посочи, че при предложенията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Наказателния кодекс е била гарантирана независимостта на съда. "Бяхме много критикувани от опозицията точно заради това, че даваме възможност и твърде много привилегии на съда. Напротив! Ние смятаме, че съдът е този, който следва да реши правилно казуса".

Александрова, която е юрист, обяви, че администрацията на затвора е имала отрицателно становище за освобождаването на Полфрийман. "Това е елемент, който следва да се вземе предвид от съда при постановяване условно предсрочно освобождаване". (По случая бяха публично разпространени множество неверни внушения, повече по темата четете тук).

На извънредно заседание на парламентарната правна комисия във вторник ще бъдат обединени трите доклада (повече четете тук) с предложения за промени в НПК, в които се обсъжда отпадане на съкратеното съдебно следствие. Необходим е голям обществен дебат по темата, обяви Александрова.

От ГЕРБ искат съкратеното следствие да остане и за случаите на тежки телесни повреди и други тежки престъпления, въпреки че са подкрепили в пленарната зала предложенията на колегите си за промени за отпадане на механизма, за да започне дебат, тъй като никоя от позициите не може да събере нужното мнозинство в Народното събрание. "Следва да намерим някъде по средата баланса", коментира Александрова.

Александрова се надява предложенията за промени в двата кодекса да бъдат разгледани в зала, преди Народното събрание да излезе в предизборна ваканция.

Дневник