Съдии от цялата страна са силно разтревожени от изказванията на публични говорители по адрес на съда, които съдържат неистини в кампания, която е започнала преди години, а сега се използва предизборно, актуализирана заради случай с освободения предсрочно от затвора Джок Полфрийман. Това се разбра от думите на съдия Владислава Цариградска от Районния съд в Луковит пред БНР, която е инициатор на обръщението, подписано от над 300 съдии в страната, с което съдиите се обърнаха за защита към гражданите, след като държавата не прави това. Към думите й се присъедини и Анелия Щерева - съдия в Софийския градски съд и съавтор на текста в писмото.

"Бях силно разтревожена от случващото се в четвъртък и петък (26 и 27 септември - бел.ред.). Това е безпрецедентно политическо говорене – главният прокурор започна да се изказва почти заплашително как ще замълчи, защото в противен случай ще каже нещо крещящо неуважително към съда". Това каза пред държавното радио съдия Владислава Цариградска.

"В петък вечерта изпитах страх, че за първи път виждам политиците единодушно да започват без аргументи да говорят срещу съдиите. Имаше призив към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да започне незабавно проверка, етична. В събота започнахме разговори помежду си - колегите, включително с колегата Щерева, какво се случва и какво да очакваме в първия работен ден - във вторник (1 октомври - бел.ред.). Тя пое задачата разговорите с колегите да бъдат бързо проведени, да чуем кой какво мисли. Звъняха колеги от страната и всеки беше обезпокоен", коментира тя.

Анелия Щерева също коментира, че в четвъртък и петък са казани "много страшни неща, които се говориха от българските политици". В същото време не е имало реакция на Софийския апелативен съд като ръководство да защити съдиите. "Поради тази причина в почивните дни се чухме със страшно много колеги и всички имаха абсолютно еднаква реакция. Решихме, че наша трябва да е отговорността, щом никой не иска да защити законността, правовата държава, установения ред в обществените отношения", разказа тя.

Повечето съдии, положили подписите си в обръщението, не са членове на Съюза на съдиите и позицията им няма отношение към това, че съдията, постановил условното освобождаване на Полфрийман – Калин Калпакчиев, е председател на Съюза на съдите, обяви Щерева.

"Ние искаме да защитим съда, законността, независимостта. Това абсолютно се наложи, тъй като в четвъртък вечерта и в петък чухме да се изговарят впечатляващо неверни неща по отношение на произнасянето на Софийския апелативен съд от хора, които са публични говорители – политици, ръководители на законодателна власт, на изпълнителна власт, на част от съдебната власт, които очевидно не бяха прочели определението на колегите. Дори чухме председателя на правната комисия да казва с императивен тон: "Трябва незабавно да обявят мотивите си", а мотивите вече бяха обявени. Смятам, че нито един от тях изобщо не беше чел мотивите", посочи тя.

Това е накарало професионалната общност да мисли, че не става дума за принципен дебат, а случващото се използва в ситуация на предизборна кампания да се събере симпатия на хората. "Това е и част от една кампания, която години продължава срещу съда. Някаква непримиримост има към всички наши колеги, които публично говорят в защита на независимостта на съда, която независимост е абсолютният стълб на правовата държава. Хората много пъти си мислят, че да са независими съдиите - означава да са безотговорни. Напротив, това означава, че всяко съдебно решение в общия смисъл ще се взема само като се съобразява законът и доказателствата, но не и да се поддават съдиите на външно влияние - от политици, от обществото, от неизвестни фактори, които витаят постоянно в публичното пространство", обясни Щерева.

Владислава Цариградска се надява в Съдийската колегия "да са изпитали неудобство от колегите си", които са организирали обръщението, и да обяснят първоначалната си позиция, както и какво е довело до промяна в мнението им в петък.

Независимостта е гарантирана на конституционно ниво. Всеки съдебен състав е в опасност да бъде атакуван с тези хлъзгави и непонятни за никого изрази, които прие ВСС - "нарушен баланс между правото и справедливостта", анализира тя.

Анелия Щерева коментира и казуса "Полфрийман", като изтъкна, че съдиите прилагат закона такъв, какъвто е, а не по собствени подбуди. Предсрочното освобождаване съществува у нас от 1968-а година. Още през 70-те и 80-те години Върховният съд е издал указания към съдилищата в страната, че този институт трябва да се прилага "изключително много", особено за осъдените за пръв път, защото ги насърчава да се поправят и да се върнат в обществото, посочи тя.

"Не може да става и дума, че това произнасяне е някакъв прецедент. Колегите от Софийския апелативен съд, които единодушно са стигнали до това решение, абсолютно точно са приложили закона - в смисъла, в който той е прилаган с години. Има хиляди такива произнасяния, които обаче не са ставали публично достояние", напомни тя.

Съдия Цариградска коментира и усещането за нарушен баланс в съдебната власт. "Смятам, че съдиите са поставени в една принципна опасност да бъдат атакувани от силната прокуратура. Включително прокуратурата има правомощието да повдигне обвинение срещу всеки съдия. Аз мога да бъда обвинена за това, че съм убила президента Кенеди и няма друг орган, който да може да повлияе на това, докато не изчакаш някога да влезе евентуално в съд или не бъде прекратено това обвинение. В този случай съдията бива отстраняван от длъжност, без ВСС да може да преценява дали е обосновано", посочи тя.

Тя припомни, че обществеността е представена в съдебните дела от съдебните заседатели – граждани, избирани от общинските съвети. Гласът на съдебния заседател е равен на този на съдията. Делата пък са публични и всеки може да присъства на тях.

Дневник