Администрацията на президента Доналд Тръмп е започнала разследване на електронните пощи на дузина от настоящите и бивши служители на Държавния департамент в САЩ. Причината е, че са водили кореспонденция с Хилари Клинтън на личния ѝ мейл, докато тя бе начело на институцията. Новината съобщи Washinton Post, позовавайки се на служители, без да назовава имена. Според изданието целта е ново подновяване на случая с пощата на Клинтън - един от най-мащабните политически скандали, белязали президентските избори през 2016 г., която Тръмп спечели срещу Клинтън.

В последните седмици разследващи от Държавния департамент са влезли в контакт с близо 130 бивши и настоящи служители на институцията, като са ги уведомили, че имейли, които са изпратили преди няколко години, са получили гриф за сигурност със задна дата, което означава, че вече на деянията им може да се гледа като на потенциално нарушаване на сигурността.

От Държавния департамент са започнали да се свързват със служители, комуникирали с Клинтът на личната й поща още преди 18 месеца, разказва още американския вестник. За известно време разследването е било преустановено, но пред август тази година е било възобновено

Версията на Държавния департамент е, че процедурата е стандартна. Нещо повече - разследването е било започнато още в края на мандата на президента Барак Обама и неговата администрация.

    “Предпочитам да мисля, че това е просто рутинна процедура, но мисля, че се случва нещо странно", заявява пред Washonton Post Джефри Фелман, бивш асистент секретар за Близкия Изток.

В началото на 2018 г. той получава писмо, с което го информират, че половин дузина от негови съобщения по електронната поща съдържат класифицирана информация. След това - преди няколко седмици - той е бил уличен за още повече он 50 имейли, за които настоящите власти са открили, че съдържали тайни.

Хилъри Клинтън заемаше поста държавен секретар в периода 2009-2013 г. В разгара на президентските избори през 2016 г., на които Клинтън бе кандидат на демократите, ФБР проведе разследване за това дали е имало изтичане на поверителна информация от личния мейл на бившата първата дама, който тя е използвала за служебна кореспонденция. Федералните не откриха данни за извършено престъпление, но според редица анализатори разследването оказва голямо влияние върху електоралните нагласи по време на изборите, които доведоха Доналд Тръмп в Белия дом, припомня "Свободна Европа".

Клуб Z