Сърбия е новият европейски шампион по волейбол, като надви Словения с 3:1 (19:25, 25:16, 25:18, 25:20) в първия Балкански финал. Тимът, воден от Слободан Ковач, направи обрат, като игра по отличен начин след първия гейм.

Това е трета европейска титла за Сърбия след 2001 (тогава Югославия) и 2011 г. Словения загуби спора за титлата, както и през 2015 г.

Много силен мач за шампионите направи диагоналлът Александър Атанасиевич, подкрепян активно от Урош Ковачевич.

Финалната среща се изигра в Париж, като предложи много емоции и качествен волейбол. В първата част словенците бяха много концентрирани и показаха отлични действия, както в атака, така и когато се защитаваха. Воденият от италианеца Алберто Джулиани състав, беше по-добър във важните моменти.

Сърбите се събраха за втората част, която взеха с отлични действия на Александър Атанасиевич. Диагоналът на Сърбия беше безгрешен в атака и изведе тима си до успех в гейма. След това сръбският отбор започна да играе все по-добре, а словенците вече не действаха със същата енергия.

В третия и четвъртия гейм разликата постоянно се увеличаваше. Словенците нямаха отговор, с изключение на последната част, в която върнаха за кратко интригата.

Бронзовите медали спечели отборът на Полша, който в събота победи Франция с 3:0.

Дневник