Президентът Румен Радев свиква консултативна среща днес за двустранните отношения между България и Северна Македония и очакваната покана към Скопие от Европейския съюз (ЕС) за започване на преговори за членство.

Срещата е за преглед на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. На последната седма среща на комисията на 13 септември т.г. не бе постигнат консенсус за Гоце Делчев и др.

За участие в консултативната среща при Радев са поканени председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, председателите на парламентарните групи.

Покана имат и председателите на ресорните комисии в парламента, както и председателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония.

"България не трябва да се съгласява със започването на преговори със Северна Македония за интеграцията й в Европейския съюз", това е позицията на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, цитиран от пресцентъра на партията си през уикенда.

Реакцията му била в отговор на интервю, дадено от македонския президент Стево Пендаровски за местна медия, в което той, според ВМРО, си позволява да злоупотребява с историческата истина за произхода на Гоце Делчев. По този начин Скопие всъщност саботира процеса на присъединяване, коментира Каракачанов.

Дневник