Еврокомисарят Мария Габриел, предложена за нов мандат, ще бъде изслушана в Европейския парламент днес.

Предвижда се Габриел, която е предложена да отговаря за ресор "Иновации и младеж", да бъде изслушана от евродепутати от парламентарните комисии по култура и образование и по промишленост, изследвания и енергетика. Изслушването ще продължи три часа - от 19.30 ч. до 22.30 ч. българско време.

Българските евродепутати в комисията по култура и образование са Асим Адемов (ГЕРБ/Европейска народна партия) и Андрей Слабаков (ВМРО/Европейски консерватори и реформисти). В комисията по промишленост, изследвания и енергетика българските представители са Искра Михайлова (ДПС/"Обнови Европа"), Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) и Иво Христов (БСП/Социалисти и демократи).

Малко след обявяването на ресора й Габриел коментира, че той е признание за България. Според нея точно този ресор бил признание за "свършеното в областта на цифровизацията". Досега тя беше комисар по цифрова икономика и общество.

Номинираните от бъдещия председател Урсула фон дер Лайен трябва да бъдат утвърдени от Европейския парламент. Изслушванията ще се проведат от 30 септември до 8 октомври, а гласуването на състава на новата комисия в европарламента ще бъде на 23 октомври.

Какво искаше България?

София настояваше Мария Габриел да продължи с досегашното си портфолио (цифрова икономика и цифрово общество). Премиерът Бойко Борисов искаше важен ресор, в който по думите му парите не са предварително разпределени. Той дори говори за "Киберсигурност".

Малко преди това се появиха спекулации, че на Габриел ще бъде предложено да отговаря за земеделието, за което премиерът коментира: "За какво ти е ресор "Земеделие"? Там парите са разпределени ясно и точно за всички държави. Какво ще направиш с ресор "Земеделие"?"

На Европейския съвет в началото на юли Бойко Борисов заяви, че Мария Габриел е била предложена за поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, но България е отхвърлила това предложение. В отговор на въпрос Борисов уточни, че е отказал поста на върховен представител, защото тогава се губи позицията на комисар и няма как България да има и двете – комисар с реален ресор и преговарящ за външната политика.

След обявяването на портфолиото на Габриел председателят на Народното събрание Цвета Караянчева каза, че това е един "мегаресор", обединяващ две генерални дирекции и с изключително голям бюджет. Премиерът го определи като "изключително важен и модерен ресор с бюджет 100 млрд. евро - третото по големина перо в общия бюджет на ЕС".

Самата Габриел подчерта, че е било важно в новия ѝ ресор да са включени много от нещата, които е свършила през изминалия си мандат. Според нея "в голяма част запазва контрол върху досегашния си ресор". Тя добави, че всичко, свързано със суперкомпютри, дигитални и иновационни хъбове, както и киберсигурността, досега се финансирало по програма "Хоризонт 2020", чийто наследник ще е програмата "Хоризонт Европа", която ще е под нейно ръководство (повече четете тук).

Как протичат изслушванията?

Всяко изслушване е с продължителност 3 часа. Започва с 15-минутно встъпително изявление на кандидата за комисар, последвано от въпроси на евродепутатите. Общият брой на въпросите за всяко изслушване е 25.

Времето е разпределено така: една минута за въпрос, последвана от отговор на кандидата в рамките на 3 минути. Предвидена е възможност за кратки уточняващи въпроси от евродепутатите.

Оценките

Председателят и координаторите на политическите групи в парламентарните комисии, отговорни за всяко изслушване, ще проведат заседание веднага след изслушването (или на следващата сутрин, когато изслушването се е състояло вечерта), за да оценят представянето на съответния кандидат за комисар.

В рамките на 24 часа след като завършат оценяването на кандидата, координаторите трябва да изпратят конфиденциално писмо до Съвета на председателите на комисии, в което се заявява дали кандидатът притежава качествата да стане член на колегията от комисари и да изпълнява възложените му задачи.

Координаторите в комисиите могат с консенсус да препоръчат кандидат за комисар за одобрение от евродепутатите на пленарно заседание. Ако мненията им се различават, ще бъде необходима подкрепата на координаторите, представляващи поне 2/3 от членовете на парламентарната комисия.


Ако координаторите не могат да постигнат мнозинство от 2/3, те ще трябва първо да поискат допълнителна информация под формата на писмени въпроси. Ако останат неудовлетворени от отговора, те ще възобновят изслушването (за не повече от 1.5 часа), за да изяснят неразрешените въпроси. Възобновяването на изслушването подлежи на одобрение от Председателския съвет (председателят на ЕП и лидерите на политическите групи).

След това координаторите трябва да одобрят кандидата за комисар с мнозинство от поне 2/3. Ако не успят, председателят трябва да свика заседание на парламентарната комисия и да проведе тайно гласуване за пригодността на кандидата, при което се изисква обикновено мнозинство, за да бъде препоръчан за одобрение от ЕП.

Гласуването на пълния състав на Комисията се предвижда да се проведе на 23 октомври. За да бъде избрана, Комисията се нуждае от съгласието на Парламента (с мнозинство от подадените гласове). След като бъде избрана от Парламента, Комисията официално се назначава от Европейския съвет, като действа с квалифицирано мнозинство.

Дневник