Григор Димитров отпадна още в първия кръг на турнира от сериите АТП 500 в Пекин след загуба от руснака Андрей Рубльов с 2:6, 5:7. Българинът игра колебливо, допусна голям брой грешки и само в епизодични моменти действаше добре на корта. Рубльов, който е 35-и в световната ранглиста, беше по-агресивен, разчиташе на силния си сервис и във важните моменти взимаше по-добрите решения.

Срещата продължи само 76 минути.

Това е първо отпадане за Димитров в първия кръг от средата на август, когато напусна мастърса в Синсинати още на старта. Поражението в Пекин ще доведе и до загуба на точки, след като преди година българинът стигна до втори кръг в надпреварата.

Това беше четвърти двубой между Димитров и Рубльов, като балансът вече е по две победи за съперниците.

Бившият №3 записа седем аса и допусна пет двойни грешки в хода на двубоя. Той записа само 16 уинъра, като същевременно допусна 31 непредизвикани грешки. При Рубльов показателите бяха 13 уинъра и само 15 непредизвикани грешки.

Двубоят започна със сервис на българина, но Димитров изпитваше леки колебания с ударите на Рубльов. Руснакът беше далеч по-стабилен в първото си подаване, което взе на нула, а веднага след това реализира и пробив.
Ранното изоставане се отрази на увереността на Димитров, който вече не беше толкова убедителен. Българинът дори не успя да притисне Рубльов до стената, като не стигна до точка за пробив при подаванията на руснака.

Рубльов успя да пробив и в седмия гейм, в който Димитров имаше аванс от 30:0, но след това направи двойна грешка и играта му се срина. Руснакът затвърди пробива с убедителен сервис гейм и поведе.

В първата част голямата разлика дойде от грешките, които българинът допусна. Димитров и Рубльов бяха с по четири уинъра, но бившият №3 в света направи 17 непредизвикани грешки, с девет повече от съперника си.

Вторият сет започна с пробив на Рубльов, като в гейма Димитров дори не спечели точка. Руснакът бързо затвърди пробива, с което увеличи серията си от поредни геймове до пет. Последваха безпроблемни подавания и за двамата съперници, но в шестия гейм Димитров успя да се върне в срещата.

Българинът проби, за да изравни 3:3, след което дори излезе напред в резултата.

В самия край на сета дойде нов срив при Димитров. Когато сервираше, за да вкара втората част в тайбрек той се пречупи и беше пробит. След това Рубльов нямаше никакви проблеми да затвори двубоя и да продължи към втория кръг, където ще чака Фабио Фонини или Михаил Кукушкин.

Дневник