Организационният комитет на олимпийските игри в Токио обяви, че е отнел близо 7000 билета, които са купени незаконно. Става дума за схема за купуване на билети за олимпиадата през 2020 г. чрез използване на фалшиви самоличности.

Билетите за олимпийските игри се купуват при участие в лотария на отделни кръгове. Според данните на организаторите билетите, купени по незаконен начин, са за 150 сесии от игрите, а общата им стойност - 1.7 милиона долара (180 милиона йени).

Проверка на системите е показала наличие на 30 хиляди фалшиви идентификационни номера.

Няма официално заподозрян извършител, но според властите в Япония и организационния комитет става въпрос за цяла групировка, която стои зад схемата.

"Беше установено, че има широкомащабни покупки по време на първия етап от лотарията. Те идват от голям брой лични документи, регистрирани с невярна информация", гласи съобщението на Токио 2020.

До момента са продадени над 3.2 милиона билета за олимпийските игри, а общият брой на заявките надхвърляше седем милиона. Организаторите отчитат огромен интерес, а сайтът за продажба на билети е бил посетен 24.2 милиона пъти, което води и до затруднения в трафика.

Първоначалната информация беше за отпечатване на 7.8 милиона билета, но Japan Times съобщава, че бройката ще нарасне до 9 милиона.

Дневник