Еврочленството на Северна Македония не може да става за сметка на България, с прекрояване на историята, и затова не се подкрепя безусловно от София. Същевременно "би било записано" в учебниците по история за днешния период, ако тъкмо България блокира процеса, но Скопие трябва да разбере, че евроинтеграцията зависи от него, и не бива да продължава с "убийствената война" на пропагандата.

Така могат да се обобщят думите на премиера Бойко Борисов след среща, свикана от президента Румен Радев за позицията на България за отношенията със Северна Македония. Тя се случи след неуспешно заседание на междуправителствената комисия за исторически и образователни въпроси, а и две седмици преди решението дали Скопие да получи дата за преговори с ЕС.

На нея обаче не се чуха коментари, че България няма да подкрепя дата за преговори за членство на Северна Македония. Външният министър Екатерина Захариева каза, че "би трябвало" София да гласува "за", но тази подкрепа може и да се промени в хода на преговорите по отделните глави. Нужен е напредък на работата на комисията, но не само "на хартия", а и действителна промяна на учебниците и "спиране на враждебните действия" от страна на Скопие, каза тя. "България винаги е подкрепяла перспективата за Западните Балкани," добави тя, но с уточнение, че за целта е нужна "хоризонтална рамка и непозволяване на напредък по всяка глава, ако договорът не се изпълнява."

Борисов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и на външните работи Екатерина Захариева уточниха, че на консултативната среа не са взети конкретни решения, но предстои да се изготви позиция на България за евроинтеграцията на Северна Македония и за сегашния напредък в изпълнението на Договора за добросъседство и това да се случи още тази седмица.

Същевременно Захариева каза, че България на този етап смята, че след всички дипломатически усилия не бива Северна Македония и Албания да бъдат "разделяни" за целите на преговорите с ЕС - Скопие да получи дата преди Тирана.

"До вчера говорихме, че сме един народ, братски народ. Нека тази убийствена война не продължава от страна на пропагандата в Скопие," каза Борисов. "Ние по-близък народ, по-близки хора нямаме. И ние да ги спреме за Европейския съюз, би било записано по това време, че тогава, коато всички европейски страни са подкрепили, България ще ги спре. И това е апел към тях.

Огромни усилия положихме, темата Западни Балкани беше затъпена на най-високо ниво. Затова ние искаме темата Албания да върви заедно с темата Северна Македония... Защото такива дупки, които не са членове на Европейския съюз, не е хубаво за просперитета.

"Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме" членството на Северна Македония. "Затова казвам, направете бързо срещи, не на 15-и, и вземете бързо решение."

Борисов подчерта, че България има "71 инструмента" в хода на преговорите за Европейския съюз, с които може да действа. Затова Скопие трябва да спре да се заиграва с историята и да мисли за бъдещето, смята той. "Имаме много проекти, Коридор №8, разширяване на КПП-та, нашата позиция от първия ден досега е ясна. Изключително важно е да бъдат приети в ЕС, но е изключително важно да разберат, че това зависи от тях и не може да се случи за наша сметка - като прекрояват историята ни.

Дневник