Европейският съюз планира да даде дата за преговорите на Албания и Северна Македония в Люксембург на 15 октомври. Това сочи документ с проектозаключения на министрите, до който агенция "Блумбърг" е имала достъп на Съвета по общи въпроси след две седмици.

Съветът в Люксембург е на 15 октомври, а лидерите на страните членки се събират на Европейски съвет на 17 октомври. Очаква се тяхното одобрение да зависи от решението в Люксембург.

"В светлината на напредъка, постигнат в реформите... (ЕС се съгласява) да отвори преговорите за присъединяване," гласи текстът.

Ако информацията в него се потвърди, тя би била изненада. Решението за Северна Македония и Албания бе отложено с три месеца това лято, а още тогава се очакваше Франция и Холандия да имат резерви, най-вече заради Албания. Към списъка на държави с възможни резерви, но заради Северна Македония, миналата седмица за кратко се присъедини и България. Днес управляващите в София обаче дадоха сигнал, че е по-вероятно да опитат да решат спорните въпроси със Скопие в хода на преговорите, когато те започнат.

След това постепенно европейски представители заговориха за възможността двете държави да бъдат разделени - да започнат преговори със Скопие, а след още реформи - и с Тирана. Бундестагът междувременно подкрепи началото на преговорите и с двете, но техническото им започване с Албания е "под условие", тъй като страната в момента е в "сериозна политическа криза". Албански медии обясняват, че условията са реформа на избирателната система, формиране на Върховен съд и Конституционен съд, както и още няколко.

"Блумбърг" отбелязва, че страните от ЕС, изглежда, се надяват, че възможността за членство ще укрепят връзката със Запада.

Дневник