Комисията по правните въпроси на Европейския парламент реши днес, че не само кандидатът на Румъния, но и бившият правосъден министър и номиниран от Унгария за еврокомисар не са подходящи за такава позиция. Това съобщи Джауме Дук, говорител на ЕП, според когото заключението е, че както Рована Плумб, така и Ласло Торчани няма да могат да изпълняват задълженията си в съответствие с Договорите на ЕС и Етичния кодекс.

Торчани, за когото бе предложен ресор разширяване на ЕС и отношение със съседните държави, веднага определи случилото се като "брутална несправедливост" и "очевидно и умишлено нарушение на законовите правила и на процедурата" и недвусмислено обвини Европейския парламент, че действа като в тоталитарните времена преди 1989 г.

В специално изявление, разпространено на унгарски, френски и английски, той заяви: "Бруталната несправедливост, липсата на прозрачност, очевидното и умишлено нарушение на законовите правила и на процедурата, както и неуважението към елементарни правила на демокрацията ми напомнят за времена, които смятах, че са отминали. Засегнат съм не само като адвокат и мислител, но и като личност. Взетото решение е сбор от лъжи, полуистини и тенденциозност. Когато е един адвокат е засегнат, той няма друг избор, освен да обмисли да потърси правата си пред съда."

Комисията по правните въпроси няма правомощия да отхвърли кандидатурата на който е да еврокомисар, но може да я блокира и да остави бъдещият председател на Европейската комисия и националното правителство на съответната страна да намерят решение на проблема.

Но очевидно Плумб и Торчани няма да бъдат изслушани тази седмица, както е предвидено. Това създава напрежение и за екипа на Урсула фон дер Лайен, тъй като нейната Европейска комисия би трябвало да бъде гласувана в пленарна зала в Брюксел на 25 октомври. Вотът е за цялата Комисия, а не за отделни нейни членове, поради което е достатъчно един да не е одобрен от комисия в Европарламента, за да се отложи целият екип. Мандатът на Комисията "Юнкер" изтича на 1 ноември, но тя автоматично продължава да изпълнява функциите си до одобряване на нова Европейска комисия.

В петък премиерът Виктор Орбан, на когото Торчани е един от най-приближените и е бивш министър на правосъдието, заяви, че има "в джоба си" няколко варианта за разрешаване на проблема, ако кандидатът му бъде отхвърлен. Но той застана зад номинирания като "най-подходящият да стане член на Европейската комисия".

"Грехът му е, че той помогна на правителството и на мен да защитим Унгария от миграцията", каза още Орбан. Ще изчакам писменото решение преди да решим как да продължим нататък, добави той.

Дневник