Българският национален отбор по волейбол вече знае кои са седемте отбора, с които ще се бори за достигане до олимпийските игри в Токио догодина. Предстои единствено да бъдат определени двете групи за турнира в Берлин (5-10 януари).

След слабото си представяне на европейското първенство, където зае 11-ото място, България загуби две позиции в европейската ранглиста и се смъкна на осмото място.

По правилник в европейската олимпийска квалификация участват домакинът на турнира Германия заедно със седемте най-предно класирани отбори, които още нямат квота. Тъй като световният шампион Полша, победителят от Лигата на нациите Русия, както и Италия вече са се класирали за Токио 2020, в квалификацията ще играят още европейският шампион Сърбия, Франция, Белгия, Словения, Холандия и Чехия.

Предстои разпределянето на отборите в две групи по четири. При предишната европейска олимпийска квалификация през 2016 г. в Берлин беше следван принципът на "серпентината".

Ако няма промяна, сега отново германците ще бъдат поставени под номер едно, а натам отборите ще са спрямо класирането си в ранглистата. Това би означавало, че съперници на България в групата ще са Сърбия, Франция и Холандия.

Първите два отбора в групите се класират за полуфиналите, а квота за Токио 2020 печели единствено победителят в турнира.

Пред българския отбор стоят няколко важни въпроса, като основните са дали ще продължи със Силвано Пранди начело и дали в състава ще се върнат оставените извън групата опитни играчи. Засега волейболната федерация прехвърли топката към италианеца с уговорката, че ще продължи работата си, но в отбора трябва да са най-добрите.

Дневник