От 2 октомври Влади Ампов – Графа продължава своята концертна обиколка с турне в нови шест български града. Освен Кюстендил, Гоце Делчев, Кърджали и Казанлък, на музиката му ще могат да се насладят и феновете в Шумен. Графа ще излезе пред тях на сцената на Арена Шумен на 10 октомври.

Разговаряме с него във връзка с новия му албум, летните хитове и предстоящите концерти.


- Започваме с отминаващото лято и хитовете, които ти направи. CASH и ДА с Белослава. Безспорно пожънаха голям успех. Какво според теб ги направи толкова успешни. Кое докосна публиката?
- Аз съм щастлив, че изпълнихме плана си на максимум, тъй като първоначално концепцията за пилотния сингъл за албума „Страничен наблюдател“ беше за CASH. Но така се случи, че всъщност лятото направихме две хитови песни и какво по-хубаво от това? Всъщност, това, което ме радва е, че двете песни са коренно различни. Различни са и по отношение на аудитория, която докосват. Но реално не си попречиха. Напротив. Вървяха паралелно цяло лято. Сега това, което забелязвам е, че песента с Белослава продължава да има добри ротации в медиите. Тя според мен ще има и по-дълъг живот от CASH и най-вероятно и в годините ще остане по-дълго. Не че CASH e лоша песен. Напротив. Просто тя е малко по-забавна. Но пък има нужда понякога да се разчупва моделът на сериозните парчета и да се пускат по-слънчеви и забавни песни. Аз отдавна не бях пускал такава и за това CASH зарадва публиката.

- Спомена, че ДА най-вероятно ще има по-дълъг живот. Може би защото е подходяща за младоженци и ще е винаги актуална в този момент от живота на хората?
- Да. Това лято получавах десетки клипчета и тагове в социалните мрежи с хора, които танцуват първия си сватбен танц на "Да". Определено тази тема да предложиш брак на някого или да продължите заедно пътя си, поне в българска песен, не беше използвана така директно и може би за това тя е много любима на хората.

- Значи да очакваме да я чуем на живо в Шумен на предстоящия концерт?
- "Да" ще бъде пик в концертната програма, тъй като тя определено е една от любимите песни на публиката в моя концертен сет това лято. И разбира се, това ще продължи и сега на турнето. В програмата ще изпълняваме и ДА, и CASH, както и други песни от новия албум.

- Това, което ми направи впечатление е, че децата също доста хоресват песните ти, наред с техните родители.  Това е изключителен успех – толкова години да си на върха и да успяваш да спечелиш и най-малките.
- Определено съм много щастлив от факта, че моите песни се харесват от голям спектър от хора, включително и децата. Виждам ги и на моите концерти. А хубавото е, че родителите няма от какво да се притесняват, напротив – родителите искат децата им да слушат тези песни. Защото в тях има послание и няма вулгаризми. Същевременно основен сегмент от публиката е 18-35 г. Има и доста по-възрастни. Наистина е различна публиката. Обхваща няколко поколения. А предполагам, че така ще бъде и с публиката в Шумен, а и в другите градове.

- Турнето стартира тази седмица и си избрал не толкова големи градове, сред които и нашия. След това пък ти предстои изключително голям концерт в София. 
- Това турне е последното тип концерти с билети. Следващата стъпка е концертът на Стадион „Българска армия“, което определено е голяма крачка. Сигурен съм, че освен софийската публика, ще има и много хора от други градове. Точно заради хора като тях стартирахме през пролетта и тази инициатива – да обикаляме и да правим концерти там, където не сме били толкова често. Идеята е да достигнем до повече кътчета в България, защото вярвам, че хората навсякъде имат нужда да слушат музика на живо. Емоцията от един концерт е неповторима и незаменима. Съответно започваме с Кюстендил. Минаваме през Гоце Делчев, Смолян, Кърджали. В Шумен сме на 10-ти октомври, а след това  - в Казанлък. Много се вълнувам, тъй като за първи път ще правя толкова голям концерт в Шумен.

- А кога за последно беше в Шумен и свързваш ли с нещо конкретно нашия град?
- В Шумен направих един самостоятелен кенцерт през 2004 г. Той беше на площада и съм с много хубави спомени. Иначе не идвам толкова често в града. Идвал съм в определени клубове. Сега нямам търпение да се кача на сцената на Арена Шумен и да се срещна с шуменската публика отново.

- Какво да очакваме да видим на 10 октомври в Арена Шумен?
- Интересното на това турне е, че освен да пея и свиря на пияно, ще свиря и на китара. Тъй като наскоро отново се върнах към този инструмент. Публиката ще може да чуе различни версии на песните. Ще може да чуе, разбира се и познатите хитове, както и песни от новия албум. Хората ще имат възможност също така и да си купят новия ми албум. Все още са останали билети, но интересът е доста голям, така че съветвам хората да побързат, за да си вземат хубави места.

 Всички, които все още не са закупили билети, могат да го направят от тук

ШУМ.БГ