Румънският гражданин Дорин Йордаке и българинът Дилян Георгиев са задържани през май от спецпрокуратурата с обвинение, че през 2018 г. са създали организирана престъпна група с цел да извършва тероризъм и изнудване. Двамата поискали 12 млн. евро от депутата от ДПС и издател Делян Пеевски, за да махнат името му и това на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от доклад на френските служби. В доклада се казвало, че компанията "Булгартабак" извършва контрабанда, а с приходите се финансират терористичните организации "Ислямска държава", "Ал Нусра", ПКК и режимът на Башар Асад.

За обвиненията пише "Капитал" като се позовава на материали от съдебните заседания, на които е разглеждана мярката за неотклонение на двамата.

В разследването за изнудване на Пеевски и Доган двамата политици не са разпитвани, въпреки че имат качеството на пострадали от предполагаемото престъпление. В края на май са разпитани бившият и настоящият директор на "Булгартабак" Венцислав Чолаков и Владимир Жеков, които коментират официалните докладите на "Нилсен" за контрабандата на цигари в България, но не и връзките на Пеевски и Доган с дружеството.

Според разследващите 10 млн. евро трябвал да отидат за френския прокурор, който наблюдавал разследването, а останалите 2 млн. евро за посредниците румънци. Спецпрокуратурата е изпратила европейска заповед за разследване до Франция, с която искат разпит на "френския гражданин Бернард Ассо", за когото се предполага, че е трябвало да помогне за "редактирането" на доклада.

От разследването срещу Йордаке и Георгиев не става ясно дали докладът на френските служби, с който те са изнудвали двамата политици, действително съществува, пише "Капитал". Пред съда представител на държавното обвинение твърди, че при арестите на двамата са иззети флашки, но дали въпросният доклад е на тях (нещо, което обвиняемите отричат) не се коментира.

Една от тезите на защитата на обвиняемите е, че прокуратурата е започнала разследването именно за да разбере дали френските служби са изготвяли такъв доклад.

Двамата задържани твърдят, че се занимават с бизнес, а не с изнудване. Йордаке е бивш служител на румънската служба за борба с организираната престъпност, където е отговарял за трафика на наркотици, а след това за крадени автомобили. Въпреки че официално се занимава с бизнес и има дружества в Румъния, България и Дубай, Йордаке заявява пред съда, че все още е офицер.

Прокурор по делото е Евгения Станкова, която преди време разказа пред медиите, че служителите на фирма "ТАД груп", обвинени за хакерската атака на НАП, са искали да хакнат пръскачките пред Народното събрание, за да пръскат международните гости и политици.

Адвокатите на задържаните припомнят, че през 2014 г. прокуратурата прояви активност като задържа двама души за опит за убийството на Пеевски, но впоследствие се разбра, че такова нещо няма, а обвинението е измислено.

Данни за това, че продукти на "Булгартабак" наводняват нелегалния пазар на цигари в Турция, се съдържаха в серия от доклади на службите в Анкара, а през 2015 г. Пеевски и Доган получиха забрана да влизат в Турция.

Дневник