Вашингтон ще се нуждае от съгласието на Русия за евентуално публикуване съдържанието на телефонни разговори между президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той не посочи дали това е двустранна уговорка и как Москва би могла да възпрепятства подобно разкритие.

В проверката за започване на процедура за импийчмънт срещу Тръмп конгресмени заявяват, че искат да имат достъп и до разговорите му с други световни лидери, включително с Путин, заяви в неделя Адам Шиф, председател на комисията по разузнаване към Камарата на представителите. Авторитетни американски издания съобщиха, че според техни източници разговорите на президента с Путин и лидерите на Саудитска Арабия са преместени при спорни мотиви в сървъри за строго секретна информация.

Запитан за коментара на Шиф и публикациите, Песков каза пред журналисти в Москва, че страната му е готова да обсъди въпроса с Вашингтон, ако американците изпратят такъм сигнал. Но подобно действие не е нормална дипломатическа практика, допълни той, цитиран от "Ройтерс".

След като Белия дом изненадващо разсекрети съдържанието на разговора на Тръмп с украинския му колега Володимир Зеленский на 25 юли, от Москва заявиха в петък, че се надяват това да не се случи с разговори с Путин.

"Смятам, че на първо място сме длъжни да браним националната си сигурност и да проверим дали в разговори с други световни лидери - и в частност с Путин - президентът не е отслабил тази сигурност по начин, който той смята, че ще помогне лично на кампанията му", каза Шиф пред предаването Meet the Press.

Тръмп продължи с острите си критики към инициаторите на проверката, като написа в "Туитър", че иска Шиф да бъде разпитан на най-високо равнище за измама и държавна измяна. Президентът не спира да обвинява автора на доклада до генералния инспекторат на разузнаването от 12 август, както и на информаторите му, че действията му приличат на шпиониране на американския президент. "Очакват ги сериозни последствие!, предупреди той. Според предаването 60 Minutes на телевизионната компания CBS докладчикът е поставен под федерална защита заради заплахи срещу него (или нея).

Дневник