Гърция ще забърза преместването на търсещи убежище от претъпканите лагери на островите към континенталната си част, съобщиха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес", като се позова на служители от Атина.

Повод стана пожарът в един от лагерите на остров Лесбос. Вследствие на него една жена е загинала, а 17 души са ранени. Лагерът в Мория е препълнен отдавна - четири пъти над капацитета си.

Пожарът тръгна от товарен контейнер, който гръцките власти използват за подслон на бежанци. Все още се разследва точната причина.

Поне 250 души ще бъдат прехвърлени в континентална Гърция до края на деня, казва заместник-министърът за защита на гражданите Лефтерис Економиу. Обитателите на лагера обаче са много повече - около 12 хил. души.

Атина се надява да прехвърли общо 3000 души от всички острови. Такива планове имаше и преди по инициатива на дошлото на власт през юли консервативно правителство (заради нарастващия поток от Турция), но това трябваше да се случи по-бавно. Сега ще се ускорят опитите да се обнови инфраструктурата и да се връщат в Турция кандидатите за убежище, чиито молби са отхвърлени.

Над 9000 са пристигналите в Гърция през август - най-големият месечен брой, откакто Европейският съюз и Анкара сключиха сделката, ограничаваща потока на бежанци и мигранти. Според Върховния комисариат за бежанците на ООН броят им през септември досега е бил над 8000 души.

Това е далеч от мащабите на 2015 г., когато милион души, голяма част от Сирия, достигнаха гръцката територия, а много от тях продължиха към Западна Европа. Лагерите, в които останалите се настаняват, са известни с лошите условия.

Дневник