Ултимативният тон, с който българският политически елит говори на Северна Македония, носи сериозни рискове за интереса както на София, така и на Скопие, а и на съюзниците и партньорите от ЕС и НАТО.

Това е позицията на Евроатлантическия център за сигурност (ЕАЦС) за риска от блокиране на преговорите на Северна Македония с ЕС. Центърът бе основан наскоро от бившия "втори" човек след Борисов, бивш вътрешен министър и шеф на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов.

Текстът, изпратен до медиите, се публикува след днешната среща на президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева, министъра на отбраната Красимир Каракачанов и други за нуждата от позиция за Северна Македония. На нея Борисов даде да се разбере, че би смятал блокирането за историческа грешка (но отправи и предупреждение към Скопие), а Захариева - че България ще подкрепи даването на дата за начало на преговорите.

В позицията на Цветанов обаче се казва, че "подобна реторика" (като използваната в последните няколко дни) "води до отслабване ролята на България като фактор за стабилност и като лидер в региона". Според ЕАЦС има и други инструменти за прекратяването на "злоупотребата на историята ни от титовската антибългарска пропаганда в (Северна) Македония" и те са в последващия преговорен процес с ЕС.

Не се споменават конкретни имена или институции, а се говори единствено за позиции, изразявани от "политическия елит".

"Вражеско размахване на пръст"

Подобни ултимативни позиции "са логични в предизборна обстановка, но остават неразбираеми и опасни от гледна точка на българския национален интерес", продължава ЕАЦС, вероятно имайки предвид предстоящите местни избори. Същевременно "народът на Северна Македония очаква от България конструктивно отношение, а не вражеско размахване на пръст".

Според същото становище е очевидна "и липсата на политическа визия за развиване и подобряване на междудържавните отношения на основата на дългоочаквания и международно признат за успешен Договор за добросъседство". Политиците не бива да усложняват работата на комисията по исторически и образователни въпроси за вътрешнополитически дивиденти.

В позицията са казва още: "Самият факт, че Гоце Делчев се чества само в Република България и Република Северна Македония, показва категоричната воля и памет на народите, но и изисква политици, които да следват делото му."

"В полза на противостоящи държави"

ЕАЦС отчита нуждата България да защити националния си интерес при отваряне и затваряне на преговорите със Северна Македония, но София не бива да спомага за предизвикване на политическа криза в страната - така "този интерес ще бъде сериозно накърнен в полза на противостоящи държави".

С ултимативния си тон "България дава сигнал, че не е интегрален съюзник, който подкрепя инициативите на ЕС и САЩ в региона, които инициативи са в категоричен български интерес", продължава позицията, като споменава посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в региона и конкретно в Скопие в близките дни заради "борбата с нарасналото руско влияние в Западните Балкани".

Създават се вътрешнополитически проблеми в Северна Македония. Там позицията дава подкрепа на антиевропейски сили и застрашава съществуването на правителството на Зоран Заев, "което подписа историческите договори за добросъседство с България и за името с Гърция, откриващи евроатлантическия път пред Северна Македония".

"Балканска стена"

ЕАЦС заявява, че българският национален интерес "ще бъде допълнително подсигурен, когато Северна Македония стане част от ЕС и наш съюзник в НАТО, за да противостоим заедно срещу причинителите на нашите национални катастрофи, които и днес представляват екзистенциална заплаха за стабилността на региона".

"За пръв път след 1918 г. геополитическата обстановка позволява Република България и Република Северна Македония да бъдат част от обща политическа общност, базирана на ценностите на демократичния свят и евроатлантизма. Като българи не бива да пропуснем този шанс."

Противниците на този процес от двете страни на границата обаче "през годините изградиха своеобразна "Балканска" стена между държави, споделящи обща история. Така те допринесоха единствено за своите политически кариери и за интересите на сили извън София и Скопие".

Това е теза, изразявана и от Заев в първите дни около спора за Гоце Делчев.

Дневник