Българската национална телевизия (БНТ) затваря кореспондентския си пункт в Берлин и освобождава работещия в последната година там журналист Мария Стоянова. Това стана известно от публикация на "Клуб Z". Пред "Дневник" Стоянова потвърди, че договорът й е прекратен, и уточни, че няма да работи повече в държавната телевизия.

Тя беше кореспондент на БНТ в Берлин от 2004 г. до 2012 г., а малко след връщането й в България бюрото в германската столица беше закрито. В следващите шест години - до 2018 г., Стоянова беше член на Съвета за електронни медии (СЕМ), а в периода 2016-2017 г. и негов председател. Тя се върна в БНТ като международен редактор през юни 2018 г. - след изтичането на мандата й в медийния регулатор. В началото на октомври същата година - след решение на управителния съвет на телевизията да възстанови кореспондентското бюро, замина отново за Берлин.

Пред "Дневник" Мария Стоянова обясни, че допълнителното споразумение към договора й, изтичащо на 30 септември, не е било подновено. "На 20 септември получих документ, подписан от генералния директор на БНТ. Не ми беше казана причината", коментира тя.

Една-единствена среща

"За мен това дойде изненадващо, но не е неочаквано, защото съм имала една-единствена среща със сегашния генерален директор. Тя беше по време на изслушването му в СЕМ, когато аз бях член на медийния регулатор", поясни журналистът. Споменатото изслушването е част от конкурса за генерален директор на БНТ през лятото на 2017 г., когато настоящият шеф на телевизията Емил Кошлуков кандидатстваше, но за поста беше предпочетен Константин Каменаров. Когато Кошлуков защитаваше концепцията си пред надзорниците, Стоянова повдигна въпроса за работата му като програмен директор на телевизията на партия "Атака" - "Алфа". Ден по-късно тя мотивира решението си да не гласува за него с вътрешни задръжки тъкмо заради "наличие в биографията на дейност за политическа партия в контекста дори и на телевизия". Стоянова подкрепи Константин Каменаров.

Журналистът отбеляза, че за нея проблемът не е в това, че споразумението е изтекло: "Право на всеки генерален директор е да го продължи или не. Проблемът за мен е, че ми беше съобщено едва 10 календарни дни, преди то да изтече. Че отношението към мен можеше да бъде и професионално, и колегиално", каза тя и изтъкна, че всеки, който е живял в чужбина, ще разбере, колко е трудно да преместиш живота си в такъв кратък срок. "Имах само седмица, за да се организирам", отбеляза тя. Стоянова беше на екран до снощи, когато се включи в централната емисия на БНТ с новини от предсрочните парламентарни избори в Австрия.

Стоянова допълни, че веднага е подала молба за преназначаване в София. Няколко дни по-късно е получила отговор, че трудовото отношение между нея и БНТ се прекратява.

Пред "Дневник" тя каза, че не знае какво ще е бъдещето на кореспондентския пункт на БНТ в Берлин и вече е предала ключовете за офиса. Офисът на бюрото на БНТ се намира в т.нар. журналистически дом в Берлин, където са позиционирани кореспондентите от световните медии, уточнява в публикация по темата "Свободна Европа". Сайтът коментира като интересен детайл по темата, че договорът за наем се подновява от днес автоматично за една година напред. "До този момент не е известно БНТ да го е прекратила, а това се случва с тримесечно предизвестие. Затова е възможно и в германската столица да бъде командирован друг репортер. Или просто националната телевизия, която се издържа от данъкоплатците, да плати обезщетение на фирмата, отдаваща офисите в журналистическия дом в Германия", пише "Свободна Европа".

БНТ: Не можем да си позволим пункт в Берлин

"Поради липса на средства БНТ не може да си позволи удоволствието да поддържа кореспондентски пункт в Берлин", така обясни освобождаването на Стоянова омбудсманът на БНТ Иван Такев. Като причина за освобождаването на кореспондента той изтъкна изтичането на нейния договор с обществената медия. Той посочи, че в момента съществува кореспондентски пункт на БНТ единствено в Брюксел. Преди берлинския офис са били затворени и бюрата в Москва и Скопие.

Такев каза, че договорът за офиса на бюрото в Берлин е подписан за две години, въпреки че кореспондентът е изпратен за по-кратък срок. От думите му се разбра, че ръководството на държавната телевизия не планира да изпрати друг журналист там. Ще се търси начин договорът за наем да бъде прекратен предсрочно, каза Такев.

Кадровите промени, последвали избора Емил Кошлуков за генерален директор, започнаха в края на юли с освобождаването на шефа на дирекция "Информация" Уляна Пръмова. Тогава бяха освободени и програмният директор на БНТ Надя Костова и директорът на БНТ 2 Геновева Момчева. Кошлуков закри отдел "Връзки с обществеността", чиито шеф беше Силвия Симова. В началото на септември стана известно, че договорът на дългогодишния спортен журналист Камен Алипиев също може да бъде прекратен заради липсата на диплома за висше образование, изисквана според новите длъжностни характеристики. 

Дневник