Оливер Вархели, дипломатическият представител на Унгария в Европейския съюз, е новата кандидатура на страната за еврокомисар, съобщиха "Ройтерс" и агенция "Франс прес".

Това става часове, след като правната комисия на Европейския парламент окончателно реши, че предишният кандидат и бивш министър на правосъдието Ласло Трочани не е пригоден да заема такъв висок пост поради несъответствие с Етичния кодекс на служителите на ЕС.

Трочани бе предложен за екипа на Урсула фон дер Лайен, тя го одобри и му предложи да отговаря за разширяването на ЕС и отношенията със съседите. Но в понеделник той стана първият кандидат, отхвърлен с 12 срещу 9 гласа още преди да се стигне до изслушване от ресорните комисии в Европейския парламент. Комисията замрази с 13 срещу 7 гласа и процедурата за румънката Рована Плумб.

По-късно говорител на Европейската комисия заяви, че Фон дер Лайен е получила писмото от комисията към европарламента, в контакт е с премиерите на Унгария и Румъния и очаква те да предложат нови имена. Това на Вархели е едно от възможните предложения на Будапеща, цитира изданието "Политико" думите на говорителката.

Не е ясно дали за Вархели остава същият пост, или тя ще търси нещо ново. Като дипломат и ръководител на мисията на страната си в ЕС от 1 октомври 2015 г., унгарецът изглежда подготвен за подобен ресор, което би съкратило времето му за подготовка за изслушване.

Гласуването на новия състав на Европейската комисия е насрочено за 23 октомври. Ако екипът на Фон дер Лайен бъде одобрен от достатъчно евродепутати, той трябва да наследи Комисията "Юнкер" на 1 ноември.

Вархели е добре познат в Брюксел и работи във външното министерство на Унгария от средата на 90-те години. Той ръководи мисията в ЕС първо докато страната бе кандидат, а след това и като член на съюза.

По образование е юрист и е работил в министерството на правосъдието в Унгария, както и в Генералния директорат за вътрешен пазар и услуги на Европейската комисия и в частност по въпросите на правата за собственост в индустриални сектор. Смятан е за много лоялен на Виктор Орбан и настойчив защитник на позициите на правителството му при заседанията на ниво посланици.

Дневник