Мирела Демирева остана едва десета във финала в скока на височина в световното първенство по лека атлетика в Катар, Доха. Българската състезателка влезе във финала в претенции за медал и борба за световната титла, но отпадна още на третата височина - 193 сантиметра.

Демирева направи три неуспешни опита. Тя започна с успех на 184 сантиметра, след което се нуждаеше от два опита на 189. Зад Демирева останаха белгийката Клер Орсел и представителката на Узбекистан Светлана Радзивил.

Това е най-слабо представяне за Демирева във финали на на светоовни първенства. Преди две години в Лондон тя беше седма, а в дебюта си в Пекин завърши девета.

През сезона българката имаше резултат от 197 сантиметра, а най-добрият й скок е 200 сантиметра. Демирева е №3 в световната ранглиста във високия скок.

Титлата спечели Мария Ласицкене, която триумфира за трети път в дисциплината. Тя надви 18-годишната тийнейджърка Ярослава Магучих от Украйна в невероятен дуел, като и двете скочиха 204 сантиметра.

Ласицкене го направи от първия опит, докатоо Магучих се нуждаеше от три. Украинката обаче записа световен рекорд за девойки. Тя се отказа да скача на 208 сантиметра и така златото отиде в Ласицкене.

Трета се класира Вашти Кънингам от САЩ с 200 сантиметра.

Дневник