България разполага с инструменти, които може да използва, за да спре влизането на Северна Македония в ЕС във всеки един момент от преговорите, увери днес пред Би Ти Ви зам-министърът на външните работи Георг Георгиев. Той уточни, че те ще бъдат използвани, ако Северна Македония не изпълнява условията на договора за добросъседство или отново се опита за злоупотреби с историята.

Ако България не възрази началото на преговорите на Скопие с Европейския съюз трябва да започнат на 17 октомври. Георгиев посочи, че е притеснен от това, че в момента има протакане и забавяне по отношение на изчистването на спорните моменти в историята на двете страни.

Той визира седмата среща на смесената българо-македонска комисия за исторически и образователни въпроси, провела се на 12 септември, която беше определена като "най-безплодната", но не и "най-спокойната", откакто започнаха заседанията. "Никога не сме казвали, че нашата подкрепа е даденост", отбеляза по този повод зам-министърът.

Коментирайки вчерашните консултации при президента по темата, Георгиев посочи, че има единна позициите между отделните партии в правителството за Северна Македония. След тях премиерът Бойко Борисов призова политиците в Скопие да разберат, че евроинтеграцията зависи от тях, и не бива да продължават с "убийствената война" на пропагандата.

В същото време също вчера новосъздаденият от Цветан Цветанов Евроатлантическия център за сигурност (ЕАЦС) обяви, че ултимативният тон, с който българският политически елит говори на Северна Македония, носи сериозни рискове за интереса както на София, така и на Скопие, а и на съюзниците и партньорите от ЕС и НАТО.

Дневник