С концерт Градският духов оркестър „Михаил Биков“ ще отбележи Световния ден на музиката - 1 октомври. Той ще се състои днес от 18.30 ч. в градинката до общината. С изявата ще бъде открит и новият творчески сезон, като същевременно ще бъде отбелязана и 49-годишнината от основаването на оркестъра.

В програмата ще звучат популярни и филмови мелодии от хитови киноленти.

Създаден на 10 октомври 1970 година, първоначално като ритуален състав, днес Градският духов оркестър при НЧ "Стилиян Чилингиров - 1963" е неразделна част от арт палитрата на град Шумен. Той е на десния фланг по време на ритуалите с военен почетен караул, изпълнява при тържествени концерти музикални произведения, съвместно с Шуменската филхармония, хоровете “Родни звуци”, „Бодра песен”, „Хан Аспарух“ и рецитатори. През годините е реализирал над 2500 изяви - самостоятелни концертни програми, участия в популярни и международни културни прояви, удостояван е с награди и отличия.

От 1987 г. диригент на духовия оркестър е Михаил Биков, който по това време ръководи хор ”Хан Аспарух” към Военния клуб и групата за градски песни “Божур”. Това му дава възможност да разнообрази концертните изяви на оркестъра със съвместни сценични проекти. До 2013 година диригент на градския духов оркестър е Славил Димитров, а след него мястото се заема от Христо Атанасов.

ШУМ.БГ