Бившият шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и настоящ прокурор в специализираната прокуратура подаде оставка като прокурор тази сутрин.

Очаква се утре тя да бъде гласувана от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). За подадената оставка потвърди пред "Дневник" говорителят на прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева.

Георгиев бе назначен от правителството за конслул във Валенсия, но преди да бъде изпратен зад граница, той трябва да бъде освободен от прокурорската длъжност.

За терасата и незаконните постройки

Пламен Георгиев напусна поста си в антикорупционния орган покрай скандала с незаконните навеси върху терасата си, за която твърдеше, че не е негова, а проверка на данъчната администрация не откри разминаване в доходите му. Преди това той беше сочен за фаворит за поста главен прокурор на мястото на Сотир Цацаров.

Скандалът започна с публикация на организацията "Антикорупционен фонд" , че е пропуснал да декларира 186 кв.м тераса на покрива на своя апартамент на три етажа в кв. "Гео Милев". Шефът на КПКОНПИ отрече и неколкократно поясни, че терасата е обща площ на сградата, макар че достъп до нея има само от неговото жилище, както и че постройките вече са били на покрива, когато той е купил жилището през 2017 г.

Въпреки уверенията, че не е извършил нарушение, премиерът Борисов прати Георгиев в отпуск, който беше удължен впоследствие. Данъчните инспектори в София и прокуратурата започнаха ревизия на имуществото и доходите - негови и на съпругата му, за периода 2013 – 2018 г. В деня, когато подаде оставка, Пламен Георгиев обяви, че проверката на данъчните не е установила нарушения.


В началото на лятото община "Слатина" нареди на Пламен Георгиев да събори навесите, под които има сауна и барбекю. Малко след това скандалът взе още една оставка - на директора на общинския "Строителен контрол" в София - арх. Влади Калинов, който спря назначената процедура по събарянето на незаконните постройки. Два дни по-късно на среща с Фандъкова архитектът подаде оставка, тъй като не можа да покаже строителните книжа на въпросната постройка.

На 9 август община "Слатина" излезе с резултати от повторната проверка на терасата, като окончателно обяви, че постройките са незаконни и трябва да бъдат съборени. По информация на общината заповедта за събаряне ще бъде връчена на Георгиев на 19 август. Той трябва да премахне незаконно построеното за своя сметка до първите дни на октомври.

Само преди дни стана известно, че на 9 септември Пламен Георгиев е подал жалба в Административен съд - София-град, срещу заповедта на кмета на "Слатина". Дата за първото съдебно заседание все още не е насрочена, а от общината обясниха, че обжалването вероятно ще забави с година до две премахването на незаконните постройки, но няма да го отмени.

Георгиев подаде оставка от поста председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в последния работен ден на парламента преди лятната ваканция - 31 юли, след месеци на принудителна отпуска.

На 5 август Висшият съдебен съвет прекъсна отпуската си, за да го възстанови в специализираната прокуратура, като това изрично беше направено със задна дата, за да не се прекъсва юридическият му стаж. Четири дни по-късно той бе определен за генерален консул на България във Валенсия с правителствено решение, за което не беше официално съобщено.

Владее ли Георгиев испански и на какво ниво

Според най-актуалната му публично достъпна автобиография Пламен Георгиев владее три езика, като сред тях е испанският, но на базовото ниво А2.

Степента на владеене на езика става повод за поредица от шеги по адрес на Георгиев в социалните мрежи, въпреки че според външно министерство изискванията за езикова компетентност, важащи за посланиците, не се прилагат към консулите. Премиерът Бойко Борисов защити назначението с думите: "Пламен Георгиев е с няколко образования, с хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика."

Според Закона за дипломатическата служба ръководител на задгранично представителство трябва да "владее най-малко два чужди езика, поне единият от които официален за Организацията на обединените нации, или процедурен език, използван от Европейската комисия". В закона не е упоменато изрично изискване за нивото на владеене на чуждите езици.

На фона на нарастващите съмнения по въпроса владее ли Георгиев испански език и в каква степен вестник "24 часа" публикува сертификат, издаден от фирма "Никанор" ООД в статия под заглавие "Пламен Георгиев готов за разговор на испански език, вижте дипломата му".


Експерти коментираха пред "Дневник", че документът е пълен с езикови грешки, а проверка установи, че обучението е било част от обществена поръчка. Документът не изчисти съмненията около владеенето на езика, а породи още повече въпроси.

Биографията, която Георгиев официално е подал пред парламента, още може да се види на сайта на Народното събрание. Тя носи дата 8 февруари 2018 г. и не е известно защо Георгиев е предпочел да посочи по-ниска степен, след като вече е имал покрито ниво В1.

Междувременно българи във Валенсия започнаха петиция срещу назначаването на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев за генерален консул и обмислят протестни действия, ако подписката не е достатъчна за отмяна на правителственото решение.

Няколко проверки на "Дневник" през последния месец в специализираната прокуратура установиха, че Георгиев е в отпуск, откакто е назначен. Той не отговаря на мобилния си телефон за коментар по темата с постройките на терасата и назначението във Валенсия.

Дневник