Американският президент Доналд Тръмп е поискал от австралийския премиер Скот Морисън помощ, свързана с т.нар. руско разследване за намеса в президентските избори през 2016 г.

Информацията, разпространявана първоначално от американски и австралийски медии, е потвърдена от представители на Канбера, предаде Би Би Си.

Според съобщение на австралийското правителство страната "винаги е готова" да помогне за изясняване на случаи, които се разследват, и премиерът "отново е потвърдил готовността си" за това в телефонния разговор.

Обаждането действително се е случило (според "Ню Йорк таймс" - дни преди Морисън да посети САЩ миналата седмица), а австралийският лидер се е съгласил да помогне. Според медийните публикации става дума за търсене на доказателства в опит да се дискредитира разследването, което се ръководеше от специалния прокурор Робърт Мюлър.

Публикациите се появиха в момент, когато Тръмп е изправен пред опит за импийчмънт след разговор с украинския му колега Володимир Зеленски. Адвокатът на американския държавен глава и бивш кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, чието име също е замесено в случая, вчера получи призовка, за да даде показания.

Защо Австралия

Според американски и австралийски медии стенограмата от разговора между Морисън (един от близките съюзници на американския президент) и Тръмп е била достъпна само на малцина от помощниците на Тръмп и това не съответства на протокола при подобни обаждания. Такъв бе и случаят с разговора със Зеленски.

Разследването на Мюлър не установи съглашателство между предизборния щаб на Тръмп и Русия за изборите. Докладът обаче не оневини президента, който многократно наричаше разследването "лов на вещици".

В документ, заради който започна украинският случай, се споменава и името на главния прокурор Уилям Бар. През май Тръмп обяви, че Бар ще се опита да разбере как е започнало "руското разследване". Вчера "Вашингтон пост" съобщи, че прокурорът многократно е пътувал в Европа в търсене на помощ за собственото си разследване. Той е общувал в Италия и Великобритания с представители на службите в двете страни.

Преди повече от две години именно от австралийски представители дойде сигналът към Федералното бюро за разследване на САЩ за това, че бившият съветник на Тръмп Джордж Пападопулос разказал на австралийски дипломат за компромати на Москва срещу опонента на изборите Хилъри Клинтън. Пападопулос, който отрича да е обсъждал подобно нещо, бе осъден на две седмици затвор, след като бе признат за виновен, че е излъгал ФБР в показанията си по друг въпрос, свързан с разследването.

Дневник