Искането за възобновяване на делото по предсрочното условно освобождаване на Полфрийман ще се гледа от Върховния касационен съд на 7 октомври , а не на 23 октомври, за когато беше първоначално насрочено.

С това разпореждане от днес на зам.-председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова е изтеглена напред датата за откритото съдебно заседание, на което да се разгледа искането на главния прокурор за възобновяване на делото.

В разпореждането се посочва: "Заради изключителния обществен отзвук на делото, както и с оглед разпространената в общественото пространство информация, че условно предсрочно освободеният Джок Полфрийман е лишен от право на свободно придвижване във връзка с предстоящото произнасяне на ВКС, намирам, че следва да се осигури възможност за провеждане на касационното производство в кратки срокове,като делото бъде пренасрочено за по-ранна дата – 07.10.2019 г. от 9.00 ч. Посочената дата на заседанието е определена след съгласуване и преценка на състава, ангажиран за разглеждане и решаване на делото, съобразена е със служебната ангажираност на съдиите, като осигурява и достатъчен период от време за подготовка на страните".

Разпоредено е незабавно да се уведомят страните - Върховната касационна прокуратура, Джок Полфрийман и неговият защитник адв. Ангелов.

Препис от разпореждането да се изпрати ведно със съобщението за датата и часа на заседанието на началника на Дирекция "Миграция" за незабавно връчване на осъдения Джок Полфрийман, за да се осигури присъствието му. Уведомлението и копие от разпореждането да се изпратят и по факс на Дирекция "Миграция", тъй като случаят е бърз. Осъденият да бъде уведомен и чрез неговия защитник адв. Ангелов, ако последният се съгласи да приеме книжата – пише още в документа.

От своя страна - Полфрийман с три жалби до прокуратурата и съда

Междувременно Полфрийман е обжалвал чрез адвоката си до Софийсикя градски съд забраната за напускане на страната, която му е била наложена още след арестуването му през 2007 г.

Адвокат Калин Ангелов обясни, че се е случвало такива забрани да останат несвалени след осъждането и едва когато освободеният от затвора тръгне да си търси документите, устаноява това, но прокуратурата обичайно сама е отменяла забрааните, щом бъде сезирана. Съдът се занимава с този въпрос само при обжалване. Сега Полфрийман чака СГС да се произнесе.

Още една жалба - общо искане до прокуратурата, да му бъдат махнати всички забрани свързани с наказателното производство.

И трета жалба - до Административен съд София град /АССГ/, за прекратяване на неоснователните според обжалването действия на администрацията свързани със задържането. Според чл. 252 от АПК тези жалби се разглеждат незабавно, но има случаи да се бавят и с месеци. По информация на "Дневник" съдът вече е изискал преписката от Дирекция "Миграция".