И кореспондентите на БНР в страната заявиха пред Съвета за електронни медии (СЕМ), че стоят зад искането "за" оставка на генералния директор Светослав Костов и управителния съвет на държавното радио.

В писмо до СЕМ днес кореспондентите заявяват, че всяка позиция на редколегията на програма "Хоризонт" е съгласувана с тях. Преди ден и редколегията реагира с писмо до медийния регулатор, след като Костов изрази съмнение в легитимността ѝ. Сега кореспондентите заявяват, че след опита за сваляне от ефир на журналиста Силвия Великова и спирането на радиосигнала "обстановката в Радиото е нездравословна и оставането на Светослав Костов на този пост ще ескалира допълнително напрежение".

"Дълбоко сме възмутени от опитите разговорът за безпрецедентното спиране на ефира на 13 септември 2019 г. да бъде подменян с финансови въпроси за размера на заплатите и хонорарите в БНР. (...) Няма да си позволим да показваме фишовете за заплатите си, тъй като това би принизило дискусията до ниво, каквото се опитват да наложат неизвестни за нас колеги. Темата в този казус е спирането на ефира и опитите за натиск върху свободното изразяване на журналистическо мнение", се казва в писмото, подписано от 17 кореспонденти от областните градове и разпространено в социалните мрежи.

Журналистите заявяват, че стоят зад искането за оставка на Светослав Костов още от деня, в който бе спрян сигналът на програма "Хоризонт". "Това не е емоционално решение, а светкавична реакция, която, въпреки стотиците километи помежду ни, беше представена на колегите ни в София без нито един глас "въздържал се" или "против", уверяват те. Миналия петък СЕМ поиска генералният директор на БНР да подаде оставка до края на тази седмица и обяви, че в противен случай ще запоне да пише проект за предсрочно прекратяване на мандата му. Пред "Дневник" тогава Костов заяви, че няма да подаде оставка.

Дневник