Част от книгите от личната библиотека на Добри Войников, негови ръкописи, брошката, подарена на възрожденеца от румънския владетел княз Карол I и ключ от старинна ракла, ползвана от бащата на Войников поп Васил, бяха показани днес на журналисти в къщата музей „Добри Войников“.

Книгите и вещите бяха дарени на шуменския музей от пра-пра племенника на Добри Войников Иван Пенчев преди дни. Това е поредния жест, който родственикът на Войников прави на музея.

„За нас като домакини на къщата музей, носеща името на Войников, дарението е изключително ценно, на практика то няма цена. Освен литературата, която получаваме, част от която е собственост и е ползвана от Войников, ние получаваме и други вещи. Едната е ключ за старинната ракла, която е ползвана от бащата на Войников поп Васил и която получихме също от Иван Пенчев при предходното му посещение при нас. Другата вещ е малка брошка, която се е носела като игла за вратовръзка. За нея е известно, че тя е подарена  на Войников след успешното представяне на пиесата „Райна княгиня” в Букурещ през 1866 г. След края на пиесата Войников е извикан в ложата на румънския крал, който забожда тази брошка на вратовръзката на шуменеца“, разказа днес Красимира Чалъкова, уредник на къщата музей „Добри Войников“.

Тя допълни, че книгите и ръкописите, които са дарени, тепърва предстои да бъдат оглеждани и анализирани. „Много от печатните издания имат много приписки, които разказват интересни неща за собственика, за епохата. Но това, което можем да кажем на този етап е, че  имаме учебници и пособия, които Войников е ползвал като учител. Има списания и вестници, които говорят много за епохата“, каза още Красимира Чалъкова. По думите й като цяло състоянието на ръкописите и книгите са в добро състояние.

Уредникът на къщата музей обясни, че процедурата изисква всяко новопостъпило дарение да премине през различни комисии. След това книгите и вещите ще бъдат почистени и  правилно съхранени, за да може да бъде изложени и да се видят от по-широк кръг от хора.

Част от книгите и ръкописите ще бъдат изложени в къщата музей „Добри Войников“, а брошката и другата част от дарението в централната експозиция на РИМ – Шумен.

ШУМ.БГ