Държавата е предвидила близо 1 млн. лв. до края на годината за изкупуване на горски територии от дребни частни стопани, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг, цитирана от "Фокус". Целта е горите да бъдат опазени.

Ще се изкупуват имоти само от дребни частни стопани, предимно граничещи с държавни горски предприятия. Целта е горите да бъдат опазени, защото най-много нарушение имало и най-трудно се опазвали именно дребните и разпокъсани горски обекти на частни собственици.

В преговорите ще се започва с най-ниската цена, защото интересът на държавата е да ги придобие възможно най-евтино, поясни Танева.

В сделките могат да участват само физически лица, а желаещите да предложат за продажба поземлени имоти в горските територии могат да подадат своите документи от днес до 15 януари 2020 година в съответното държавно горско стопанство, в държавното ловно стопанство или в самото държавно предприятие, съобщи пред БНР експертът в министерството Елена Величкова.

Експертът припомни, че за първи път такава процедура беше проведена през 2016 г. като при подадени близо 2000 заявления се е стигнало до 1200 сделки за около 1000 декара на обща стойност 600 хил. лв. Величкова поясни пред БНР при определянето на цената от значение е самата гора, а не толкова нейното местонахождение, тъй като държавата няма инвеститорски интерес към тези имоти.

При една процедура собственикът може да продаде не повече от 50 дка.

Дневник