Фарс, виц, бедствие, катастрофа... Това са само част от определенията, с които спортисти, анализатори и привърженици описват световното първенство по лека атлетика в Доха.

Проблемите на едно от най-значимите спортни събития за годината са много. Най-очевидният е липсата на хора по трибуните.

Това постави Международната федерация по лека атлетика (IAAF) под голямо напрежение с обвинения, че спортът е бил запратен на втори план заради други интереси.

Дъжд от критики

Шели-Ан Фрейзър-Прайс спечели нов златен медал от световно първенство в спринта на 100 м - една от коронните дисциплини в атлетиката. След победата тя прегърна сина си и помаха към трибуните, където обаче бяха останали малцина - основно запалянковци от родината ѝ Ямайка, членове на щаба ѝ или роднини.

"Всъщност забелязах, че стадионът не беше пълен. Но макар да имаше хиляда души по трибуните, там бяха двамата най-ценни за мен човека", каза Фрейзър-Прайс.

Липсата на зрители по трибуните е най-големият и най-видим удар за международната федерация. Недоволство срещу определянето на Катар за домакин има още от първите мигове след взимането на решението.

Първите притеснения бяха свързани с горещините в страната. Заради тях световното беше насрочено за края на септември и началото на октомври.

Катар положи усилия и посрещна спортистите с приемливи температури на стадион "Халифа", благодарение на климатичната система на съоръжението. По различен начин обаче стоят нещата със състезанията, които се провеждат извън стадиона.

Женският маратон например се проведе в полунощ заради високите температури, надвишаващи 30 градуса. Въпреки това 28 от 68 стартирали в надпреварата се отказаха. Тези, които все пак завършиха, бяха с много бавни времена. Шампионка стана кенийката Рут Чепнегетич с 2.32:43 часа, което е най-бавното време на победителка в историята и с цели 15 минути по-бавно от личното ѝ постижение. По късно Чепнегетич припадна, докато разговаряше с медиите.

"Влажността те убива. Не може да се диша. Мислех, че няма да завърша", каза петата в маратона Волга Мазуронак от Беларус.

Според нея това е неуважително към спортистите. "Група високопоставени служители се събрали и решили, че ще се проведе тук (световното), но те стоят на хладно и вероятно сега спят", каза тя след състезанието.

"Виждаш някого на земята и е изключително плашещо. Това можеш да си ти след километър или 500 м", заяви Линдзи Тесие от Канада.

Въпреки вълната от недоволство от международната федерация заявиха, че не е имало случаи на топлинни удари и че специалистите в медицинския центъра са се справили добре с 30-те постъпили. "Малък брой останаха за наблюдение, а един атлет е изпратен в болница за наблюдение, но след това е освободен", се казва в съобщението.

Частното световно

Покрай темата за лошата организация на маратона се прояви и проблемът с празните места на стадиона. Много бивши и настоящи спортисти казаха, че са шокирани от липсата на зрители.

Изпълнителният директор на IAAF Джонатан Риджеон заяви, че федерацията е разочарована, но вярва, че атлетите все пак се наслаждават на "положително преживяване".

В петък на стадиона е имало 13 288 души за целия ден, а след това посещаемостта е спаднала още. "Искаме повече зрители. Работим усилено с местния организационен комитет, за да привлечем повече публика", посочи Риджеон.

Според него имало моменти, в които стадионът е 65-70% пълен, но големите финали били късно, а хората се прибирали вкъщи заради ранното начало на работния ден. "Когато се оценява световно първенство, определено посещаемостта и създадената атмосфера са много важен елемент, но има и други елементи. Мисля, че можем да се съгласим, че състезанията бяха много добри", посочи той пред Би Би Си.

Първото от много

Световното по лека атлетика е едно от най-големите изпитания пред Катар като организатор на големи спортни събития. Само след три години обаче предстои още по-значимо домакинство - през 2022 г. това ще бъде най-малката страна, приемала световно по футбол.

Изборът на Катар от ФИФА породи огромни критики. За пръв път световното ще се проведе през ноември и декември заради горещините.

Ехото от атлетическия турнир със сигурност ще отеква още дълго и ще налее допълнително масло в огъня. А там вече има достатъчно проблеми. Катар непрестанно получава забележки за лошото отношение към работниците, заети със строежа на стадионите за световното по футбол.

Преди ден беше съобщено, че страната гледа далеч напред в стремежа си да приема значими спортни събития. Доха обяви намерение да се кандидатира за азиатските игри през 2030 г.

Дневник