За пръв път протестиращ е прострелян, откакто започнаха демонстрациите в Хонконг преди няколко месеца. Това се потвърди от източници на хонконгската полиция за няколко международни издания.

Не се съобщават подробности за обстоятелствата, при които участник в продемократичните протести е улучен в гръдния кош. Видео, заснето от студентски съюз и споделяно в социалните мрежи, обаче показва дузина протестиращи с черни качулки, които хвърлят различни предмети по група полицаи, които ги преследват. В един момент един от полицаите е заобиколен от демонстрантите. Той вади пистолет и го насочва към групата. Чува се изстрел и един от протестиращите пада на улицата, а другите се разбягват, предаде "Асошиейтед прес". Според здравните власти на мегаполиса раненият е в критично състояние, допълва "Ройтерс", цитирана от БТА.

Очакваше се днешните демонстрации да привлекат хиляди жители на Хонконг заради символичната дата - 70 години от основаването на комунистическата Китайска народна република.

Би Би Си съобщава, че демонстрациите са обхванали няколко района на мегаполиса, включително финансовия му център. Карта, публикувана на сайта на британската обществена медия, сочи, че те са обхванали както Новите територии на Хонконг (които имат сухоземна граница с "континентален Китай"), така и самия остров Хонконг.

Барикади, пожари и повреда на имущество в засегнатите райони бележат действията на протестиращите, а полицията се е опитала да ги разпръсне със сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия.

Хонконгската полиция съобщава за ранени полицаи, които са били замеряни с корозивни течности. Арестуваните са най-малко 96 души.

Европейският съюз призова днес за намаляване на напрежението и за сдържаност в Хонконг, предаде "Франс прес". Диалогът, сдържаността и намаляването на напрежението са единственият начин да се постигне напредък в Хонконг, заяви говорител на Еврокомисията.

Дневник