В Брюксел остро критикуват решението на "Фолксваген" за Турция. Този избор подсилва "автократичния режим на Ердоган" и изпраща "опустошителен сигнал" до България, смята германски евродепутат, пише "Дойче веле" в разбор на медийни публикации от последните дни.

Евродепутати от различни фракции остро критикуват плановете на "Фолксваген" да строи новия си завод в Турция, пише "Берлинер моргенпост". Журналисти от вестника са разговаряли с депутати от ЕНП, Зелените и АЛДЕ, които са изразили подозрението, споделено вчера (30.09) и от председателя на европейската партия на Зелените Райнхард Бютикофер. Според него решението на "Фолксваген" нарушава правилата на ЕС за закрила на конкуренцията.

"Изглежда, че решаваща роля за избора на Турция е изиграла гаранцията, че с пари на турските данъкоплатци ще бъдат закупени 40 хил. автомобила, както и щедрата държавна помощ в размер на 400 млн. евро", каза пред агенция "Франс прес" Бютикофер. В рамките на Митническия съюз Турция се е ангажирала да спазва правилата на ЕС, но така и не прилага на практика това обещание, смята политикът.

"България също положи усилия"

"Берлинер моргенпост" разполага с писмото на седем евродепутати до еврокомисията, в което те предлагат да се проведе съвместно разследване в Съвета за асоцииране ЕС - Турция. Германският евродепутат от Зелените Виола фон Крамон-Таубадел, която е сред подписалите въпросното писмо, призова надзорния съвет на "Фолксваген" да спре проекта. Депутатката е избрана във федералната провинция Долна Саксония, която от името на държавата държи пакет акции и участва в решенията на "Фолксваген".

"Берлинер моргенпост" припомня, че договорът на германския автомобилопроизводител с Турция е пред подписване, след като управителният съвет на концерна е взел принципно решение. Вестникът посочва също така, че "съседна България също положи усилия да привлече инвестицията, но поради ограниченията на ЕС не можеше да обещае (достатъчно голяма - бел. ред.) държавна подкрепа".

Агенция "Франс прес" също припомня, че до последния момент и България, която е член на ЕС, се е надявала да получи завода. Правителството в София направи на концерна примамливо предложение за държавна помощ - по думите на премиера Бойко Борисов обаче това можело да стане само "при стриктно спазване на европейското законодателство", отбелязва агенцията.

Подписалите писмото до еврокомисията - сред които са и шефът на германските християндемократи в европарламента Даниел Каспари и председателят на европейските Зелени Райнхард Бютикофер - подчертават, че инвестицията ще наруши правилата за конкуренцията в ЕС, но визират и политическото положение в Турция. Пред "Франс прес" Райнхард Бютикофер го формулира така: "Като имаме предвид все по-лошото състояние на правовата държава, на медийната свобода и на демокрацията под управлението на президента Ердоган, решението на ръководството на концерна "Фолксваген" предизвиква потрес."

"ЕК да се намеси"

Бютикофер призовава Европейската комисия да се намеси. Според него "Фолксваген" се опитва да печели, нарушавайки правилата, а и освен това вреди на една държава членка. Евродепутатът от Долна Саксония Виола фон Крамон-Таубадел казва пред "Берлинер моргенпост", че изборът в полза на Турция подсилва "автократичния режим на Ердоган" и същевременно изпраща "опустошителен сигнал" до другия кандидат - България. "Фолксваген" сякаш не си е взел никаква поука от последните скандали", казва евродепутатката.

В края на статията си "Берлинер моргенпост" я цитира с думите: "На фона на сегашната нестабилна и изключително критична политическа ситуация в Турция всеки, който реши да се довери на финансовите обещания на президента Ердоган, някой ден навярно ще трябва скъпо да заплаща този финансов риск."

Дневник