След 5 поредни години спад през 2018 г. в България се наблюдава повишаване на броя на компаниите в несъстоятелност, показва анализ на "Кофас" в годишното проучване за региона. Страната се нарежда на второ място по този показател сред държавите от Централна и Източна Европа.

Въпреки двуцифрения ръст в абсолютна стойност броят на фалиралите компании не е голям – 360, което е едва 0.09% от всички, опериращи в страната.

Специалистите на "Кофас" коментират, че основните причини за ръста на несъстоятелността са свързани с фалита на няколко ключови дружества, както и с по-висока задлъжнялост, увеличаването на цената на труда, цикличността на икономиката, а също и с индивидуален фактор като недостатъчно добър мениджмънт.

Според проучването на компанията ситуацията с несъстоятелностите в целия регион на Централна и Източна Европа е сравнително благоприятна. По-голямата част от държавите регистрират спад на процедурите по несъстоятелност – това са Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Русия, Словакия, Словения и Украйна, а едва четири отбелязват увеличение – България, Хърватия, Полша и Сърбия.

Регионалната разбивка показва голяма динамика, варираща от намаление на несъстоятелността в Украйна с 35.2%, през лек спад с 0.2% в Латвия до скок от 42.3% в Хърватия.

Като цяло в региона на Централна и Източна Европа през последните години компаниите успяха да се възползват от солидното търсене, както вътрешно, така и външно. Така благоприятната икономическа обстановка намери отражение върху платежоспособността на фирмите в региона, коментират анализаторите на компанията.

В проучването им все пак се казва, че през 2018 г. компаниите са били изправени пред различни предизвикателства, които са се отразили върху ликвидността на бизнеса им.

Повечето икономики от ЦИЕ са силно отворени, като износът на стоки и услуги представлява значителна част от БВП. Търговската война, неясният процес на излизане на Великобритания от Европейския съюз, но най-вече забавянето в еврозоната допринесоха за една по-мрачна перспектива за износителите от ЦИЕ, показва анализът на данните.

В региона все още се наблюдава сериозно увеличение на заплатите на служителите, което не се отразява от растежа на производителността. Все по-голям брой компании отчитат недостиг на работна ръка през последните години и това се превърна в най-съществената бариера на текущите бизнес операции на дружествата, ограничавайки също възможното разширяване, допълват експертите на "Кофас". Изправени пред различни предизвикателства, някои компании не са в състояние да извършват плащания навреме.

Според "Кофас" вътрешното търсене ще остане основен двигател на растежа на икономиката.

Ръстът на БВП в Централна и Източна Европа се забави, но остана на стабилни нива през 2018 г., като все пак се очаква и по-нататъшното му забавяне. В действителност по-слабият темп на растеж на БВП, очакван в региона, ще се дължи най-вече на въздействието на по-бавното външно търсене, се отбелязва в анализа. Предвижда се средният растеж в страните от Централна и Източна Европа да достигне 3.6% през 2019 г. и 3.2% през 2020 г. От друга страна, според прогнозата на "Кофас" се очаква темпът на растеж на България да се стабилизира на 3.4%.

Дневник