Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов упрекна съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в абдикиране от задълженията ѝ и видя в насаждането на омраза към магистрати в последните дни "връщане към епохи, които би трябвало да сме забравили". Днес Панов за пръв път коментира атаките срещу конкретни съдии след предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден за убийството на Андрей Монов през 2007 г.

"Съдийската колегия абдикира от своите задължения, вменени в Закона на съдебната власт, да брани независимостта на магистратите", заяви Панов преди днешното заседание на колегията. Той критикува колегите си във ВСС заради двете противоположни позиции след казуса "Полфрийман". Самият Панов не е участвал в обсъждането и приемането на становищата, посочва сайтът lex.bg.

Малко след освобождаването на Джок Полфрийман ВМРО поиска съдебният съвет да започне дисциплинарно производство срещу председателя на тричленния състав, постановил акта - Калин Калпакчиев. Часове след внасянето на искането съдийската колегия на ВСС заяви, че споделя усещането на близките на Андрей Монов за нарушен баланс между правото и справедливостта. Последваха остри реакции на съдийски организации, които настояха за оставки в колегията и призоваха гражданите да подкрепят съда, "щом държавата отказва". Последва втора декларация от съдийската колегия, която вече призова обществото "да зачита конституционно установената независимост на съдебната власт, която е предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес".

"Съдийската колегия реагира неадекватно и непоследователно с първата позиция и с втората позиция", смята Лозан Панов. Той посочи, че първата позиция е приета, без да има решение на съдебната колегия и без разглеждането на документа да е било внесено в дневния ред на заседанието ѝ.

"Целият този подход, в който се насажда омраза, ненавист към магистрати, независимо дали сме съгласни или не с постановени съдебни актове, е връщане към епохи, които смятам, че би трябвало да сме забравили", заяви Панов. Председателят на ВКС добави, че е добре хората да имат мнение и да коментират съдебни актове, но е добре преди това да са ги прочели.

"Казвам го, защото в една замърсена медийна среда дори тези, които не са чели актовете, и малкото, които са прочели актовете, могат да въздействат и да манипулират обществото. Затова добре е да има информиран избор", смята той.

Нараства съдийската подписка срещу обругаването на съда

Meждyвpeмeннo бpoят нa cъдиитe, които подписаха бeзпpeцeдeнтнoтo oбpъщeниe ĸъм гpaждaнитe за подкрепа cлeд ecĸaлaциятa нa нападките от политици срещу съдебния състав e нараснал, информираха магистрати, които участват. От 292-ма мaгиcтpaти oт всички софийски и много окръжни и районни съдилища в края на миналата седмица, в понеделник бpoят нa пoдпиcaлитe ce вeчe e бил 338. Освен от окръжните cъдилищa в Πepниĸ, Ямбoл, Πaзapджиĸ, присъединили са се съдии от районните съдилища в Hoви Πaзap и Πaнaгюpищe.

Дневник