Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че правителството му е подписало дългоочаквани споразумения с украинските сепаратисти, Русия и европейските наблюдатели за приемане на закон за временен статут на контролираната от сепаратистите източна част на страната, проправяйки пътя към мирни преговори с Москва, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Вчера в. "Комерсант", който първи съобщи за подписаното в Минск споразумение, отбеляза, че решението проправя пътя към четиристранна среща в "нормандски формат" между лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна. Това предполага, че президентът Зеленски, избран по-рано тази година, за пръв път ще се срещне с руския си колега Владимир Путин.

Подписът на документа с "формулата Щайнмайер" (носеща името на президента на Германия и бивш външен министър Франк-Валтер Щайнмайер) се приема като голяма стъпка на украинското правителство към решаване на конфликта в Източна Украйна, в който са убити над 13 хил. души, а над 1 милион са изселени.

Т. нар. формула Щайнмайер от 2015 г. предвижда специален статут на самоуправление след местни избори, които трябва да се състоят според украинското законодателство под наблюдение на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Ако ОССЕ заяви, че изборите са били проведени при спазване на демократичните стандарти, то Донецк и Луганск - където сепаратисти създадоха т. нар. Донецка луганска република и Луганска народна република - ще могат да получат особен статут.

Основно изискване е изтеглянето на руски сили и подкрепяни от тях паравоенни групи от Донбас. На пресконференция вчера Зеленски изключи вариант, при който ще има въоръжено присъствие, а ще се състоят избори. Той обаче не обясни как точно ще изглежда самоуправлението, отбеляза "Ройтерс". "Няма да се произвеждат избори под дулото на пистолет. Няма да има избори, ако военните сили още са там", каза украинският президент в отговор на критиките, че администрацията му се е огънала пред исканията на Русия. Освен това Киев първо трябва да си върне контрола върху всички граници. Има и още едно условие - размяната на всички задържани във връзка с конфликта руснаци и украинци, съответно от властите в Киев и Москва.

Сепаратистите и правителствените войски също обещаха да изтеглят силите си от два района в Донецка и Луганска област в началото на следващата седмица.

Руското издание "Ведомости" отбелязва, че според експерти пътят към край на войната няма да е лек. Според някои анализатори например предстои сблъсък на интерпретациите на документа - какво означава "пълен контрол на границите" от страна на Киев или как ще изглежда специалният статут за Донецка и Луганска област. Други медии отбелязват, че Зеленски настоява вотът да се състои по украинския закон - с допускане на всички кандидати и партии, а това би включило националисти. Сепаратистите досега са се обявявали против идеята.

Дневник