Българската национална телевизия (БНТ) ще предложи на Централната избирателна комисия (ЦИК) и Съвета за електронни медии (СЕМ) да изключат партия "Атака" от подписаното между тях споразумение и тя да няма безплатни и платени участия в обществената телевизия.

"Никога в 10-годишната история на предаването "Референдум" по БНТ не е имало такова шокиращо поведение на участник", пише БНТ в декларация, публикувана на сайта на медията. Става въпрос за участието на лидера на "Атака" Волен Сидеров снощи в предаването "Референдум", по време на което направи скандал, заради който беше принуден да напусне студиото.

Ръководството на БНТ декларира, че застава зад водещата Добрина Чешмеджиева и зад нейните действия по време на предаването. "Ние смятаме, че поведението, което демонстрира г-н Сидеров, беше низко, това беше демонстрация на безнаказаност и липса на уважение към БНТ, каквато депутатският имунитет не му дава. Недопустимо е използването на ефира на обществената телевизия и употребата на език на омразата, на думи, които очернят политически опоненти", пише в декларацията.

Участието на Сидеров в предаването 1 октомври е в качеството му на председател на "Атака " и ръководител на предизборния щаб за местните избори, припомня БНТ. Преди около две седмици ЦИК и СЕМ подписаха споразумение за предизборната кампания за местните избори. То определя параметрите на мониторинга, който СЕМ ще осъществи върху дейността на доставчиците на медийни услуги по времето й. От ЦИК призоваха медиите и партиите да бъдат отговорни в предизборната кампания.

В декларацията ръководството на БНТ изразява надежда също и политиците в Народното събрание да се дистанцират от поведението на Волен Сидеров.

"Това беше първото и последно участие на г-н Сидеров в тази кампания в ефира на БНТ. Докато ние не получим официално извинение от г-н Сидеров, което ще разгледаме, аз моля най-учтиво колегите да не канят г-н Сидеров. Всъщност не моля, а разпореждам, за да се знае чия е отговорността за това решение. Докато съм генерален директор на БНТ няма да търпим подобно отношение и поведение в ефира", заяви в сутрешния блок на телевизията генералният директор Емил Кошлуков.

Той съобщи, че няма да бъде излъчено повторение на предаването, а записът му ще бъде свален от сайта на БНТ. "Предпочитам да платя глоба, отколкото да допускам подобно нещо повторно", каза генералният директор, който преди време в друго предаване на БНТ в качеството си на водещ и програмен директор показа среден пръст на зрителите. Проверка на "Дневник" потвърди, че записът е свален от сайта.

Дневник