Стари и опасни дървета, застрашаващи живота на хората, покрай туристическата пътека към заслон “Бигора“ в природен парк „Шуменско плато“ ще бъдат премахнати. Изсичането се налага заради зачестили сигнали на тел. 112 за паднали големи дървета по пътеката, съобщиха от пресцентъра на ПП „Шуменско плато“.

Експерти на Държавното горско стопанство в Шумен, на Дирекцията на Природния парк, на Община Шумен, РИОСВ Шумен и на Регионалното управление по горите направиха оглед на туристическата пътека и констатираха, че най-опасните дървета се намират в отсечката между комплекс „Орбита“ и заслон „Бигора“.

Инж. Тодор Геронтиев, зам.-директор на ДГС Шумен уточни, че дърветата са предимно от вида бук, при които признаците на загниване не са ясно изразени и това подхранва опасенията на специалистите, че има риск от бъдещи трагични инциденти.

Експертите се обединиха около идеята да се премахнат 25-метровите дърветата само от горната страна на пешеходната алея в опасния участък. По тази начин дори и да падне дърво то няма да достигне преминаващите граждани. Специалистите посочиха, че в района има 4-метрови фиданки, чрез които гората ще се подновява. „За нас най-важни са здравето и безопасността на туристите. Неоспорим факт е, че дървета в този район са стари, падат и трябва да се предприемат мерки“, заяви директорът на Природни парк инж. Васил Василев.

Маршрутът от комплекс „Орбита“ до пещера „Русалка“ през заслон „Бигора“, в който попада опасния участък, е любимо място за шуменци и гостите на града. Там обаче през 2012 година трагично загина 2-годишно дете, което беше ударено от падащо дърво, тежко бяха ранени трима възрастни. Тогава се предприе премахване на опасните и болни дърветата, като огледи се правят всяка година, припомниха от пресцентъра на ПП „Шуменско плато“.

ШУМ.БГ