След час и половина дебати, стигнали до това близо ли е премиерът Бойко Борисов до народа, финтира ли се парламентът и крие ли се той от парламентарен контрол, работи ли парламентарната демокрация, а също и до това кой срива рейтинга на парламента, депутатите отхвърлиха искането на левицата Народното събрание да въведе отново формата за т.нар. блиц контрол за министър-председателя и за неговите заместници. "За" искането на социалистите бяха 68 народни представители, 85 бяха "против", а 11 се въздържаха.

Промяната в правилника на парламента, с която от БСП залагаха въвеждането на блиц контрол, влезе като първа точка в днешния дневен ред на депутатите по искане на левицата. Искането на социалистите беше всяка първа сряда на месеца в последните два часа на заседанието на Народното събрание депутатите да могат да извикат на контрол премиера и вицепремиерите. И те да трябва да отговарят на устни актуални въпроси, отнасящи се до общата политика на правителството.

По време на дискусията социалистите обявиха, че премиерът е идвал в това Народно събрание около 5-6 пъти, а всички въпроси към него биват финтирани и препращани към министри. Стигнаха и до твърдението, че в България парламентарната демокрация очевидно не работи. А управляващите от ГЕРБ отговориха, че БСП не се възползва от сегашните парламентарни възможности за питания към Борисов, не спазват правилника и затова въпросите им биват връщани.

Премиерът прехвърля отговорността и грешките си към министрите си, за да излиза винаги в бяло, предпочита да отговаря само на удобни въпроси навън, нека дойде тук и да отговаря на неудобни въпроси, каза Таско Ерменков от левицата. "Въпросът е дали ще се остане на нивото на криене на изпълнителната власт", допълни и съпартиецът му Филип Попов. Социалистите отбелязаха, че според правилата, които премиерът сам е определил в Министерския съвет, той може да отговаря само за въпроси, свързани със сигурността. А в същото време на практика отговаря за всяко нещо в държавата и дори лично обявява, че ще се обади на депутатите си и ще ги инструктира как да гласуват, като например по казуса със създаване на анкетна парламентарна комисия по случващото се в БНР. "Да дойде тук и да си поеме отговорността официално", поиска Антон Кутев от левицата.

"Това, което искаме, не е да унижим или накажем министър-председателя, а да вдигнем авторитета на парламента, на държавата. Какво страшно има да дойде и да отговаря. Искаме да работим в работещ парламент, където премиерът идва и отговаря. Идвал е шест пъти за две години", заяви и Георги Свиленски от БСП.

"Има ли премиер, който е по-близо до народа, по-достъпен и хората да чуват директно отговорите от него", репликира председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя обяви, че има спомен от парламента през 2013-2014 г., от времето на правителството на Пламен Орешарски, когато на фона на нестихващи протести и обсаден парламент депутатите по време на блиц контрола са слушали непрестанно отчети, че всичко е наред. Допълни, че ако опозицията спазва правилника на парламента, има много възможности Борисов да се явява винаги по актуални теми. Но вместо това социалистите сякаш искали "да се възползвате от високия рейтинг на премиера и да черпите от него".

"Нямате аргументи защо да има блиц контрол, като не сте използвали възможностите на редовния и често ви няма по време на него", обърна се и депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов към левицата. Посочи, че половината от въпросите към премиера са върнати, защото не са в съответствие с правилника. Той посочи, че напоследък БСП задават въпроси, премиерът идва, а накрая от опозицията ги няма.

И Веселин Марешки от "Воля" заяви, че "премиерът обича медиите, те също го обичат и там дава отговори". А винаги, когато е необходимо и важно за държавата, формацията му ще подкрепя викането на Борисов в Народното събрание, но не и да отговаря на безсмислени въпроси всеки месец.

Дневник