ве глоби от 7 хил. лв. и 20 хил. лв наложи Съветът за електронни медии на БНР на днешното си заседание заради две нарушения - неспазване условията на лицензията и нарушаване правото на информация по чл. 10 от Закона за радио и телевизия. Предвидените в закона глоби са съответно от 3 до 7 хил. лв. за лицензията и до 20 хил. лв. за правото на информация.

Лицензията на БНР е нарушена с изключването на сигнала на програма "Хоризонт" за близо 5 часа на 13 септември сутринта, с което е нарушено и правото на информация. А свидетелствата на журналистката Силвия Великова, отразяваща процедурата за избор на главен прокурор, и на редколегията на БНР пред СЕМ за упражнен натиск и заплахи от и над генералния директор Светослав Костов за отстраняването й, са изпратени на прокуратурата на 25 септември.

Миналия петък СЕМ поиска оставката на генералния директор на БНР, като му даде възможност до края на тази седмица да я подаде, в противен случай съветът започва да пише основания за предсрочно прекратяване на мандата му и обяви, че този въпрос ще бъде решен до 11 октомври.

Наложените днес глоби са административно-наказателни санкции, които предшестват по правило евентуално предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор, защото чрез тези санкции се удостоверяват нарушенията, заради които може да бъде освободен директорът.

Ще напише ли СЕМ решение за уволнението на Костов, което да издържи пред съда

Единствената разпоредба в Закона за радио и телевизия, на която може да се позове СЕМ, за да освободи генералиня директор, е чл. 67, т.2, в която се казва, че мандатът се прекратява предсрочно за извършване на "груби ИЛИ системни нарушения". Появилата се в медиите хипотеза, че включването в основанията за уволняване на Костов и на оповестените по БНР лични данни на непълнолетното момче, което е станало преди встъпване в длъжност на сегашния директор, но актът е връчен на новия, може наистина да опорочи решението на СЕМ и да го направи уязвимо пред съда, където Костов неминуемо ще обжалва, обясниха юристи пред "Дневник". Но според тях не е необходимо включване на старо санкционирано нарушение, за да се постигне условието на закона за "системни" нарушения, тъй като е достатъчно нарушенията да са груби, без да са системни. Въпросът бил друг - дали е необходимо да бъдат извършени "груби", в множествено число, тоест повече от едно груби нарушения.

Председателят на СЕМ София Владимирова и Бетина Жотева казаха в отговор на въпроси на журналисти след заседанието, че не е възможно да се налага втора глоба на БНР за едно и също нарушение. Но не коментираха конкретно дали в мотивите за уволнението на Костов може да фигурира нарушението, извършено през мандата на предишния генерален директор, само защото актът е връчен на сегашния.

Представител на администрацията на СЕМ коментира неформално, че "въпросът е сложен", понеже административно-наказатената мярка се налага на институцията БНР, а не на генералния директор. Което може да означава и че няма значение на кое лице е връчен актът.

Основанията се пишат от юристите на СЕМ и още не сме ги видели, а коментарите по темата в медиите по-скоро пречат, отколкото помагат за вземане на отговорно и компетентно решение, каза член на съвета.

Дневник