Известният чешки поп изпълнител Карел Гот, наричан често "чешкият Синатра", който става известен по време на комунизма и остава популярен в годините след Нежната революция през 1989 г., е починал на 80 години, съобщи "Ройтерс".

Името "чешкият Синатра" си спечелва в немската преса, когато е на турне в Германия през 1967 г.. В новината за смъртта му "Шпигел" го описва като "любимият чех на германците" и припомня големите му хитове като Weißt du wohin? и Biene Maja към анимационния филм "Пчеличката Мая".

Избиран е за най-известния национален певец общо 42 пъти, а неговите оригинални записи и кавъри на популярни западни хитове му помагат да продаде десетки милиони копия свои записи.

Съпругата на Гот Ивана обяви смъртта му в сряда чрез съобщение в неговия официален сайт. През септември той обяви, че се бори с тежка форма на левкимия.

Своите съболезнования и уважение към него изразиха редица чешки знаменитости, а премиерът Андрей Бабиш предложи за него да бъде организирано държавно погребение.

Певецът печели международна слава през 1968 г. с песента си Lady Carneval, с която взима златен медал от музикален конкурс в Бразилия. След това в своята 60-годишна кариера той си спечелва почитатели от цял свят, но най-известен остава в Германия и бившите комунистически страни в Източна Европа.

За разлика от множество изпълнители oт бивша Чехословакия Гот изнася концерти не само у дома, но и зад граница след водената от Съветския съюз инвазия през 1968 г. Фактът, че подписва така наречената "Анти-харта", която се противопоставя на декларацията, приета от дисидентското движение "Харта 77", също не успява да помрачи популярността му.

Карел Гот е роден на 14 юли 1939 г. в Пилзен. Учи за електротехник, но след това започва да пее по кафенетата в Прага в края на 50-те години. В крайна сметка е приет в концерваторията на Прага, където учи оперно пеене и прави пробива си, когато е нает да работи в авангардния за времето си театър "Семафор" през 1963 г.

По време на комунистическото управление той неколкократно е канен за участия и на запад. Прекарва шест месеца в Лас Вегас през 1967 г., а по-късно се завръща отново в САЩ, включително за два концерта в "Карнеги хол" през 2000 и 2005 г..

През последните години здравословните проблеми му попречиха да се изявява така интензивно, но той твърдеше, че ще продължава да пее независимо от болестта.

Гот има две дъщери от предишните си връзки и други две деца oт сегашната си съпруга, родени през 2006 и 2008 г.

Дневник