Висшата лига на Англия назначи своя нов изпълнителен директор, обяви в сряда организацията. Това е Дейвид Пемсъл, чиято кандидатура е била одобрена единодушно от акционерите.

Английското футболно първенство търсеше нов ръководител близо година, след като Ричард Скъдамор се оттегли в края на 2018 г. Той беше начело 20 години, но след оттеглянето му Висшата лига имаше големи затруднения с намирането на нов човек за поста.

Първоначално Сузана Динадж трябваше да оглави организацията, но тя се отказа. Последваха разговори с други лица от телевизионния бизнес, които обаче не бяха успешни.

Новият директор Пемсъл е на 51 години и в момента оглавява Guardian Media Group, която притежава две от най-влиятелните издания на Острова "Гардиън" и "Обзървър". Специалистът заема поста от юли 2015 г., а четири години по-рано започва работа за GMG. Пемсъл е работил още за ITV, а също така е в ръководството на Британския моден съвет.

"Висшата лига много се радва да приветства Дейвид. Той показа своите лидерски качества, начело на "Гардиън" в едни преходни времена за медиите. Сега може да пренесе своя опит и във футбола", каза президентът на "Челси" Брус Бък, който оглавява и комитета по номинациите.

До мометна постът на изпълнителен директор се заемаше от Ричард Мастърс, който застана начело след напускането на Скъдамор.

"Развълнуван съм, че ми се предлага тази невероятна възможност. Висшата лига е най-гледаното футболно първенство в света и съм много развълнувана да бъда ключова част от това. Като футболен фен, разбирам колко важна е играта за феновете и националната ни идентичност и имам честта да поема кормилото на такава влиятелна и престижна организация", каза Пемсъл.

Новият изпълнителен директор ще заеме поста не по-късно от април 2020 г.

Дневник