Британският премиер Борис Джонсън днес разкри някои от предложенията за променено споразумение за Брекзит с Европейския съюз. "Ройтерс" обобщава какво каза той по време на годишната конференция на Консервативната партия в град Манчестър.

Конструктивни предложения

Джонсън заяви, че представя "конструктивни и разумни предложния" на ЕС и че се надява Брюксел да намери възможност за компромис за постигане на сделка.

"Днес в Брюксел ние представяме нещо, което смятам за конструктивни и разумни предложения, които предоставят компромис и за двете страни", изтъкна премиерът, като допълни: "И да, това е компромис от страна на Обединеното кралство и много се надявам нашите приятели да го разберат и също да направят компромис".

Време е за Брекзит

По думите му е време Брекзит да се осъществи. Той отново обеща да изкара Великобритания от ЕС на 31 октомври "каквото и да става".

"Това, което целият свят иска, е да се приключи с този въпрос и да преминем към нещо друго. Затова ние ще излезем от ЕС на 31 октомври, каквото и да става. Да осъществим Брекзит. Можем, длъжни сме и ще го направим", заяви Джонсън.

Без проверки на ирландската граница

Петстотинкилометровата сухопътна граница между Ирландия, членка на ЕС, и британската провинция Северна Ирландия се превърна в основен проблем в усилията да се договорят условията за излизане от ЕС.

Ирландия казва, че "невидима" граница е от ключов национален интерес, тъй като каквито и да било гранични проверки биха подкопали мирната сделка от 1998 г., позната като Споразумението от Разпети петък.

Джонсън посочи, че предложенията няма да включват планове за митническа инфраструктура на границата. "При никакви обстоятелства няма да имаме проверки на или близо до границата в Северна Ирландия. Ще спазваме мирния процес и споразумението от Разпети петък", подчерта премиерът.

Съгласие

Великобритания, посочи той, ще напусне ЕС "заедно и цяла" с контрол върху собствената си търговска политика от самото начало.

"Чрез процес на подлежащо на обновяване демократично съгласие от изпълнителната власт и парламента на Северна Ирландия ще продължим и ще защитим съществуващите регулаторни споразумения за фермерите и останалия бизнес от двете страни на границата", допълни той.

ЕС да направи компромис

Джонсън каза, че ЕС трябва да е подготвен да приеме нова технология за решаване на проблема с предотвратяването на появата на "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

По думите му, ако ЕС не бъде по-гъвкав, той е готов да изкара Великобритания без сделка за "развода".

Без втори референдум

Джонсън изключи провеждането на втори референдум за Брекзит: "Втори референдум за ЕС? Представяте ли си? Още три години от това?"

Две граници за четири години

Преди речта на премиера вестник "Дейли телеграф" писа за плана на Джонсън, носещ условното название "Две граници за четири години", след Брекзит Северна Ирландия ще остане част от единния пазар на ЕС най-малко до 2025 г., но ще напусне митническия съюз заедно с останалата част от Обединеното кралство.

Предвижда се през 2025 г. еднокамарният парламент на Северна Ирландия да реши дали да продължи да действа по правилата на ЕС, или да се върне изцяло към спазване на британските правила, които до този момент вече силно ще се различават от европейските.

Срокът за сделка е 10 дена. Така Европейската комисия ще има достатъчно време да разпространи предложението сред държавите членки за одобрение или отхвърляне преди следващия Европейски съвет на 17 октомври. Ако ЕС отхвърли предложението, парламентът задължи Джонсън да поиска отлагане на Брекзит до края на януари. Това искане трябва да се изпрати до 19 октомври.

Дневник