Над 130 хил. потомци на сефарадски евреи, изгонени от Испания през 1942 г., са кандидатствали за гражданство. Това съобщи правосъдното министерство в Мадрид, цитирано от "Ройтерс".

Над половината от 132 226 заявления са постъпили в последния месец, с приближаване на крайния срок. Потомците на сефарадски евреи имаха общо 4 години да го направят. Повечето молби са от Латинска Америка - основно Мексико, Колумбия и Венецуела.

Те имаха възможност да запазят досегашното си гражданство. Единственото необходимо бе да докажат произхода си чрез фамилно име, познание за езика или родословието.

С библейския топоним Сефарад евреите на Иберийския полуостров го обозначават още по времето на Римската империя. По-късно Сефарад става название и за Испания.

До края на 15 в. близо 300 хил. евреи живеят в Испания. Т. нар. крале католици - Исабел и Фернандо - прогонват онези евреи и мюсюлмани, които не желаят да приемат католицизма. Голяма част се заселват първоначално в района на Средиземноморието и Близкия изток.

В Израел сефарадските евреи са около една четвърт от населението. Испанският в. "Ел Паис" обаче отбеляза в понеделник, че тъкмо за тях испанското гражданство се е оказало най-недостижимо отчасти заради езиковата бариера (говореният от сефарадските евреи ладино е изключително близък до испанския).

Дневник