Над 70 български и още над 40 чуждестранни и международни организации се обявиха в подкрепа на Българския хелзинкски комитет и против искането на ВМРО до главния прокурор от 30 септември за прекратяване на дейността на правозащитната организация.

В позициите на гражданските организации се посочва, че подобни публични атаки са недопустими и представляват опит гласът на гражданите да бъде заглушен в услуга на политически интереси.

Подобни публични атаки са недопустими, рушат доверието на обществото в неправителствения сектор и се използват за политически цели, които не са в обществен интерес, пишат организациите, между които екологични, стопански, образователни, пациентски, юридически сдружения. Те напомнят, че конституцията гарантира правото на сдружаване на гражданите, за да могат те да участват пълноценно в обществения живот.

"Неправителственият сектор е основна движеща сила на гражданското общество. Гражданските организации имат цели и ценности, които служат на гражданите и им дават възможност да допринасят за общественото развитие, но също така и за защита на гражданските права и законни интереси, дори ако трябва да се противопоставят на институции, политически партии, фирми. Тяхното съществуване е в самата същност на демокрацията", се напомня в позицията.

"Абсурдни и популистки са твърденията, че с "организиране на семинари" и връчване на награди една организация може да "окаже натиск и влияние при решаване на дела" и да извършва дейност, която "противоречи на конституцията, на законите и на добрите нрави", каквито са обвиненията на ВМРО. Ако подобни опасни разбирания се приемат за основание за заклеймяване или закриване на една организация, това ще означава, че всяко сдружение на граждани може да бъде атакувано от политическа сила, която например не харесва темата на организираното от сдружението обучение", предупреждават те.

"Опитите за насочване на негативна обществената енергия към гражданските организации за това, че защитават правата на човека и организират обучения, е опасна тенденция, която повишава недоверието в гражданския сектор и има смразяващ ефект върху него. Дейността на гражданския сектор е всъщност белегът, че в България съществува гражданско общество и че то е част от открит обществен дебат, който спомага за функционирането на демократичната и правова държава", продължават неправителствените организации.

Правозащитникът Ивета Чернева, която в миналото е била част от Кабинета на Върховния комисар за човешките права на ООН, съобщи, че е сезирала съответните органи в ООН за случващото се тук. "Подобни прояви срещу защитници на човешките права нямат място в една правова държава. Като вицепремиер и директен участник във властта, Каракачанов има особена отговорност да спазва и уважава човешките права и техните защитници", пише Чернева.Тя информира, че международната организация "Амнести Интернешънъл" днес е изразила осъдителната си позиция срещу действията на ВМРО и се очаква същото утре да направи и Human Rights Watch.

Дневник