Освободеният предсрочно от затвора австралиец Джок Полфрийман няма забрана за напускане на страната, тъй като тя е отпаднала още в момента, в който присъдата му е влязла в сила. Това се казва в разпореждане на съдия Даниела Талева от Софийския градски съд (СГС).

Тя е оставила без разглеждане молбата от адвоката на Джок Полфрийман. С молбата се иска да му бъде отменена наложената в качеството на обвиняем в досъбедното производство мярка за процесуална принуда "Забрана за напускане пределите на Република България".

Забраната е наложена от прокуратурата в момента, в който Полфрийман е бил задържан за убийството на Андрей Монов през декември 2007 г., и целта на налагането й била да спре евентуален опит на Полфрийман да напусне страната, преди делото срещу него да е приключило.

"С факта на влизане на присъдата в сила, постановена по НОХД № 866/2008 г. по описа на СГС, Наказателно отделение, 12 състав, е приключило наказателното производство по цитираното дело, което води до отпадане ex lege (по силата на закона) и на самата забранителна мярка, поради което и за съда липсва възможност за произнасяне по същество по депозираната молба, в която се съдържа именно такова искане за отмяна на наложеното ограничение", посочва в разпореждането днес съдия Даниела Талева.

Разпореждането е окончателно.

През юли 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно осъди Полфрийман на 20 години затвор, но той е в ареста от декември 2007 г., когато след спор и сбиване уби студента Андрей Монов и рани Антоан Захариев в центъра на София.

Полфрийман беше предсрочно освободен от затвора с решение на Софийския апелативен съд. Той излежа почти 12 от наложени му 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов.

Развитието по този казус доведе до критики към съдебния състав, отекна и в парламента и стана повод за протести. Тримата членове на съдебния състав излязоха с публично обяснение защо са решили да освободят Полфрийман предсрочно от затвора.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на производството и настоя Полфрийман да бъде върнат в затвора. Делото по искането на Цацаров първоначално бе насрочено за 23 октомври, но заради големия обществен интерес по казуса Върховният касационен съд ще го гледа по-рано - на 7 октомври.

От ГЕРБ пък вчера внесоха предложения за законодателни промени, с които да се регламентира процедура, която дава възможност да се възобновяват дела за условно предсрочно освобождаване.

Дневник