В Националната служба за охрана (НСО) няма нужда от тежка реформа, а от оптимизация, каза днес пред БНТ новият началник на службата бригаден генерал Красимир Станчев.

След промените, които Станчев смята да направи, е по-равномерно натоварване на служителите. Според него сега има хора, които са претоварени и други, които нямат достатъчно ангажименти.

В отговор на въпрос Красимир Станчев каза, че след атаката срещу лидера на ДПС Ахмед Доган на конференция на партията през януари 2013 година са се променили правилата за охрана на подобни мероприятия. "Случаят с Ахмед Доган беше емблематичен за нас. Не сме имали такава версия на нападение срещу човек. Това остана като черта в нашата история", допълни той.

Попитан за оценка на поведението на Волен Сидеров в БНТ снощи, той обясни, че служителите на НСО нямат право да коментират дейността и поведението на политиците. Пак с този аргумент бригаден генерал Красимир Станчев отказа и да посочи кой политик е бил най-труден за охрана.

Той отказа и да посочи колко депутати се пазят от НСО, като посочи, че това е класифицирана информация. "Несериозни са призивите за закриване на НСО. Службата няма да изчезне никога", каза още Станчев в отговор на друг въпрос.

В последния около месец НСО се ръководи от временен началник - Росен Тодоров. Той пое функциите, след като началникът на службата Данчо Дяков поиска да напусне и беше освободен. Данчо Дяков беше на поста от март 2018 г., назначен с одобрен от правителството указ на президента Румен Радев. Тогава той беше и удостоен с висшето офицерско звание генерал-майор. Преди това Дяков беше съветник на Румен Радев по военната сигурност.

Оттеглянето му провокира словесна престрелка през медиите между премиера Бойко Борисов и държавния глава. Борисов заяви, че заради "огромните скандали в президентската институция ген. Дяков е трябвало да бъде изритан". А Радев отговори, че Дяков е поискал да напусне, защото е получил предложение за по-добра работа.

Дневник