27 млн. лв. да бъдат насочени към бюджета на фонд "Земеделие" за сектора на животновъдството, реши на редовното си заседание в сряда Министерският съвет. Средствата ще се ползват за изплащане на преходна национална помощ, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба, откъдето съобщават още, че по този начин ще се обезпечи подкрепата на животновъдите през зимния период, когато има по-голяма необходимост от допълнително финансиране за извършване на тази дейност.

Макар да няма официална информация за бъдещото разпределение на средствата, най-вероятно те ще се ползват за авансово изплащане на част от субсидиите, което през последните години се случваше в края на ноември - началото на декември. Остатъкът от сумата за подпомагането през миналогодишната кампания бе преведена на фермерите през януари.

През септември ЕК със съгласието на съвета на земеделските министри разреши авансовото изплащане на до 70% от субсидиите за земеделските производители заради сушата в различни части на Европа. Най-ранната дата, на която може да се случи това, е 16 октомври. Осигурена е възможност и за по-ранно изплащане на 85% от парите, свързани с програмите за развитие на селските райони. Тогава комисарят по земеделието Фил Хоган обяви в свое изявление, че двете мерки са били предложени именно с цел да бъдат облекчени финансово фермерите и да бъдат предпазени от недостиг на фуражи предвид проблемите със сушата.

Дневник