Външният министър на Австралия заяви, че е "дълбоко разочарована" от това, че нейният сънародник Джок Полфрийман още не е на свобода в България. Цитирана от лондонския "Гардиън" и австралийски медии, Марис Пейн казва още, че е притеснена, че върху решението той още да не може да отпътува от страната изглежда влияят "неюридически съображения".

След отказа на външния министър Екатерина Захариева (поради твърде натоварена програма) миналата седмица да обсъдят в кулоарите на ООН случая, Пейн ѝ е изпратила писмо тази седмица "търсейки съдействието на България за организиране незабавното завръщане [на Полфрийман] в Австралия".

"Определено съм дълбоко разочарована, че той продължава да бъде задържан в България. Загрижена съм, че може да има набор от неюридически съображения, които влияят на този случай и искат да съм сигурна, че законът ще бъде приложен безпристрастно", казва тя за радио ABC в сряда. "Убедена съм, че отношението към него ще съответства на българските закони и ще му бъде позволено незабавно да се завърне в Австралия."

"Гардиън" подробно описва и декларациите от правозащитни и юридически среди в България срещу методите, използвани от прокуратурата Полфрийман да бъде държан в центъра за настаняване на имигранти в Бусманци край София.

"Това ще стане прецедент за 130 години"

Адвокатът му Калин Ангелов казва за News Corp Australia, че този казус може да се превърне в прецедент - първият случай в 130 години правна история в България, в който определението на Софийския апелативен съд за освобождаване на осъден да бъде отменено. "Подобно нещо не се е случвало никога за 130 години - да го върнат в затвора, след като съдът вече се е произнесъл. Съгласно нашето законодателство това е окончателно решение."

Австралийски медии обръщат внимание и на призивите на ВМРО до главния прокурор Сотир Цацаров да бъде забранена правозащитната организация Български хелзинкски комитет заради "намеса в независимата работа на съда" по случая. Красимир Кънев от БХК, който преди е представлявал интересите на австралиеца в правозащитни дела, казва, че това е "безпрецедентен опит да бъде запушена устата на организацията ни".

"Дори Путин не забранява правозащитни организации"

"Случващото се е част от една по-голяма битка между реформатори и старата гвардия. Това е безпрецедентен опит да бъде задушена правозащитна организация в Европа. Дори в Русия на Владимир Путин подобни организации са обявявани за "чуждестранен агент", но не са забранени."
В статията на Ей Би Си по този повод са показани симпатизанти на "Атака" с плакати "Хелзинкският комитет да бъде съден по Член 105 за шпионаж в полза на друга държава".

Красимир Кънев обяснява, че действията на ВМРО са раздухване на обществен фурор около случай с Полфрийман в преследване на по-широки политически цели. "Това е атака срещу съдии реформатори. Възприемаме атаката от ВМРО като идваща от правителството. Партията е част от управляващата коалиция, неният лидер е вицепремиер."

Дневник