Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, че в новите предложения на британския премиер Борис Джонсън има напредък, но остава и да се свърши много работа за постигане на ново споразумение, предадоха "Ройтерс" и "Франс прес", цитирани от БТА.

Днес Борис Джонсън обяви, че представя "конструктивни и разумни предложния" на ЕС и че се надява Брюксел да намери възможност за компромис за постигане на сделка.

"Има напредък, но откровено казано, остава да се свърши още много работа за постигане на трите цели на предпазния механизъм: без физическа граница, икономиката на остров Ирландия и защита на общия пазар. Ще продължим да работим за постигане на споразумение. Брекзит без споразумение никога няма да е изборът на ЕС. Ще продължим да работим с британския екип, но споразумението трябва да спазва трите ангажимента", каза Барние преди среща с лидерите на политическите групи на Европейския парламент.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел обяви днес, че държавите членки на Европейския съюз трябва да останат единни по отношение на новото предложение на Великобритания за Брекзит, предаде БТА. Тя каза каза това на съвместна пресконференция с холандския премиер Марк Рюте в Берлин.

"Изключително важно за нас е да останем единни. Ние внимателно ще анализираме предложенията" на Великобритания, каза Меркел и изтъкна, че засега още нищо не може да каже по въпроса.

Германският канцлер подчерта, че главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние разполага с пълната подкрепа на държавите членки.

Дневник